Cijeli svijet želi čarape iz Tešnja

Cijeli svijet želi čarape iz Tešnja

493
0
PODIJELI

Italijanska firma “Socksmaker 3” u Tešnju najavila je nova ulaganja u proširenje kapaciteta u ovoj godini. Plan je sadašnju proizvodnju od oko 18.000 pari čarapa dnevno povećaju za 40%, rekao je Fabio Nobis, direktor firme “Socksmaker 3”.

Kako kaže za portal eKapija.com, nove investicije u Tešnju uslijediće nakon rekonstrukcije pogona, koja je u toku.

– Sada radimo na proširenju i rekonstrukciji sale za pletenje čarapa. U narednom periodu planiramo ulaganja u mašine, uopšteno, kao i proširenje proizvodnje. To će donijeti posao za 50 radnika – rekao je Nobis.

Kompanija je ranije saopštila da namjerava uložiti milion eura u naredne dvije godine u pogon u Tešnju. Kako je rečeno nakon sastanka sa FIPA-om, cilj je proizvoditi 36.000 pari čarapa dnevno.

Fabrika sada zapošljava 100 kvalifikovanih radnika koji godišnje proizvedu oko 6 miliona čarapa. Čarape koje se proizvedu u Tešnju izvoze se u Italiju, odnosno, matičnoj kompaniji “Trere Innovation”.

– Mi ne izlazimo na domaće tržište. Sve što se proizvede u pogonu u Tešnju ide za Italiju, odakle se isporučuje klijentima širom Evrope i svijeta – priča Nobis.

Direkor firme “Socksmaker 3” nedavno se sastao sa načelnikom opštine Tešanj gdje se razgovaralo o mogućoj gradnji novog objekta u poslovnoj zoni “Vila”. Nobis kaže da bi objekat koštao najviše do milion maraka (oko 500.000 EUR).

– Naša ideja je izgraditi objekat na oko 2.800 do 3.000 m2 u toj poslovnoj zoni. Trenutno nisam u mogućnosti predvidjeti postotak realizacije ovog projekta, jer je riječ o konkursu na kojem će učestvovati i druge firme.

Italijanski “Socksmaker 3” je osnovan 2003. godine na ostacima bivše čarapare. Osnivač kompanije je Luigi Redini, otac sadašnjeg vlasnika Marco Redinia. Na početku poslovanja “Socksmaker 3” je imao oko 30 radnika, a sam proizvodni pogon se unajmljivao. Nakon tri godine, vlasnici su stečenim povjerenjem u projekat i kapacitet proizvodnje, kao i kvalitet i produktivnost bosanskohercegovačkog osoblja, kupili postojeći objekat u Tešnju. Krenuli su da ulažu u restrukturiranje objekta, najsavremenije mašine i tehnologiju, kao i u obuku osoblja. Kako navodi naš sagovornik, sve je to urađeno zbog krilatice firme “The sense of quality” (“Osjećaj kvaliteta”).

ekapija.com

NEMA KOMENTARA