Coronavirus: Informacija (13.5.2020, 9,00 sati)

Coronavirus: Informacija (13.5.2020, 9,00 sati)

408
0
PODIJELI

Prema službenim podacima Doma zdravlja Tešanj na području općine Tešanj trenutno je u kućnoj samoizolaciji 219 osoba, a period samoizolacije je završilo 11 osoba. Novih u samoizolaciji je 20. U protekla dva dana na analizu je poslano 46 sumnjivih uzoraka, i svi su negativni. Od početka pandemije COVID-19 iz Tešnja na analizu je ukupno poslano 355 uzoraka, pozitivnih nalaza je evidentirano 5, a 3 pacijenta su ranije izliječena. Trenutno sa područja općine Tešanj je 1 osoba oboljela od COVID-19 i ista je smještena u KB Zenica.

Općinski štab civilne zaštite je u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, donio naredbu kojom se dozvoljava rad pijaca novom i polovnom robom na području općine Tešanj, uz obavezu pridržavanja svih sanitarno-higijenskih i epidemioloških mjera. Kontrolu će i dalje vršiti nadležni inspekcijski organi Općine u saradnji sa upraviteljem pijace.

Federalni Štab civilne zaštite je dana 12.05.2020. godine donio naredbu kojom se dozvoljava rad javnog linijskog i vanlinijskog prijevoza putnika u cestovnom i željezničkom prijevozu na području Federacije BiH uz posebne epidemiološke mjere. Ova naredba će se primjenjivati od 15.05.2020. godine.

Takođe, Federalni štab civilne zaštite je donio i naredbu kojom se dozvoljava rad privatnih stomatoloških ordinacija i privatnih zubotehničkih laboratorija na području Federacije BiH uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera.

Policijska stanica Tešanj u protekla 24 sata nije evidentirala niti jedan slučaj nepoštivanja naredbe Federalnog štaba CZ o obavezi nošenja maske na javnom mjestu.

Sanitarna inspekcija je vršila nadzor nad zelenom pijacom u Tešnju. Zelena pijaca u Tešnju, uredno se poštuju higijensko epidemiološke mjere i nošenje zaštitne opreme. Vršena je dezinfekcija ulaza u pijacu, prostora ispred pijace i prilaznih puteva. Izvršen je i pregled pijace u Jelahu, izvršena je dezinfekcija štandova i frižidera, košenje trave i čišćenje i dezinfekcija mokrog čvora, kao priprema za puštanje u rad prodaje nove i polovne tekstilne i tehničke robe na pijaci.

Izvor: Opcina Tesanj

NEMA KOMENTARA