Coronavirus: Informacija od 20.3.2020. godine u 8,00 sati

Coronavirus: Informacija od 20.3.2020. godine u 8,00 sati

370
0
PODIJELI

Trenutno je u samoizolaciji 431 osoba. Jučer je na analizu poslan 1 uzorak koji je bio pozitivan, a radi se o bliskom kontaktu (sestri, staroj 58 godina) prvozaraženog. Sa područja općine Tešanj su 2 osobe zaražene Corona virusom, prvozaraženi smješten u KB Zenica, a sa novootkrivenim slučajem će se postupati prema preporukama.

  1. Vrlo je važna provedba mjera samoizolacije za sve one za koje postoji mogućnost da su imali kontakt sa zaraženim osobama ili osobama kod kojih je jasan rizik!
  2. Potrebna nam je odgovornost, ne neistinita informacija ili lažna utjeha. Širenje neprovjerenih informacija proizvodi dodatne probleme. Podsjećamo da sve zvanične informacije za Tešanj možete pronaći na jednom mjestu: http://www.opcina-tesanj.ba/index.php/aktuelnosti/covid-19
  3. Od sinoć je na snazi zabrana kretanja osoba mlađih od 18 starijih od 65 godina. Štab civilne zaštite je tokom jučerašnjeg zasjedanja donio niz zaključaka i naredbi u organizaciji socijalne zaštite. Ne preporučuje se samoinicijativna organizacija kurirskih službi bez nadzora i korištenja zaštite od prenosa virusa.
  4. Centru za socijalni rad, Crvenom križu i mjesnim zajednicama je izdata obaveza evidencije svih osoba kojima će trebati pomoć u nabavci lijekova, prehrambenih proizvoda i sl.
  5. Tokom dana biće uspostavljen trijažni centar u krugu Bolnice i Doma zdravlja. Pozivamo sve osobe sa zdravstvenim smetnjama na smirenost i telefonski kontakt, bez nepotrebnog kretanja i izlaganja riziku.
  6. Primijećeno je okupljanje ljudi u većim skupinama u prirodi (Crni Vrh, Usora), čak i organizacija izleta uz roštilj i alkohol, bez vođenja računa o zaštiti. Tokom dana će inspekcijski organi i policija pojačati nadzor u provođenju naredbi zabrane okupljanja.
  7. Danas je predviđeno pranje slijedećih ulica: Trg žrtava 3. Augusta – kružni tok, MUP, Dom zdravlja, Bolnica. Pranje je predviđeno u popodnevnim satima zbog izbjegavanja gužvi. Srebrenička ulica je oprana u jutarnjim satima. Profesionalna vatrogasna jedinica Tešanj i DVD Jelah je uradila sapiranje/dezinfekciju prostora oko vatrogasnog doma u Tešnju, policijske stanice Tešanj, trotoar od centra Jelaha do skretanje za Miljanovce u Jelah polju, dječija igrališta: Ravne, Trepče, Medakovo,Novo selo, Miljanovci-Lončari, Piljužići.
  8. Općinski štab civilne zaštite koordinira provedbu naredbi i rad: Bolnice, Doma zdravlja, Policije, Profesionalne vatrogasne jedinice i Dobrovoljnih vatrogasnih društava, Sanitarne inspekcije, Komunalnog preduzeća Rad i dr.. Uključeni su svi i provode sve mjere i naredbe. Nema razloga za paniku, a svima nama najviše možete pomoći slijeđenjem i poštivanjem naredbi, uputstava.
  9. Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja je 20.03.2020. provodila dezinfekciju 28 javnih objekata

Izvor: Opcina Tesanj

NEMA KOMENTARA