19.2 C
Tešanj
Petak, 1 Decembra, 2023

Esad Plavi proslavio 30 godina od izdavanja prve ploče

Krajem prošle godine Esad Muharemović Plavi obilježio je 35 godina od prvog profesionalnog nastupa i 30 godina od izdavanja prve ploče. Pored značajne muzičke karijere Esad Plavi vodi, već skoro 24 godine, biznis u ugostiteljstvu.

Rođen je 1962. godine u Tešnju od oca Muharema i majke Sabihe rođene Rahić. Osnovnu školu je završio u Tešnju gdje završava i Srednju ekonomsku školu-prva generacija. Međutim, u struci nije radio. Nadarenost za pjevanje odvela ga je u Beograd gdje 1984. godine ima prvi profesionalni nastup u kafani Ciganska noć u Beogradu. Već 1989. godine u produkciji Diskotona iz Aranđelovca, tada najveće diskografske kuće u bivšoj Jugoslaviji, snima prvu ploču. Udarna pjesma je Ne kuni što si volela autora Aleksandra Aranđelovića Kemiša i Zorice Brunclik. Ova pjesma je proglašena za pjesmu godine debitanta u Jugoslaviji.

Već sljedeće dvije godine 1991. i 1992. godine pojavljuju se dvije nove Esadove ploče u izdanju Diskotona. Na njima su hitovi Reci srećo i Usne imam da te ljubim ja. Autor pjesama je Marina Tucaković i njen muž Aleksandar Radulović Futa. Pjesme postaju hitovi, a onda dolazi rat i Esad Plavi odlazi u Holandiju. Nastupa u Njemačkoj, Holandiji i drugim zemljama, a 1994. godine u produkciji Intanta izlaze njegovi najveći hitovi Šeherzada i Babo, autora braće Jukić. Ploče su prodate u preko 400 000 primjeraka. Sa istom ekipom i izdavačem napravio je ukupno četiri ploče. Poslije rata radi u Beogradu sa raznim autorima i realizuje ukupno 16 CD-ova. U proteklom periodu gostovao je u Australiji, Kanadi SAD, zatim u većini evropskih zemalja:Francuska, Njemačka, Holandija, Švedska, Danska, zatim Rusija, Rumunija, Bugarska, a trenutno se sprema za odlazak u Norvešku.

Esad sa Šabanom Šaulićem

Vlastiti biznis započinje u ugostiteljstvu otvaranjem 1996. godine motel Esad Plavi u Jelahu. Godine 1999. dograđuje veliku salu za svadbe (gdje su gostovale najpopularnije muzičke zvijezde) i vanjski otvoreni bazen. Danas zapošljava 9 radnika.

Esad Plavi je mogao krenuti i putem fudbalske karijere. Naime fudbal u Tošku je počeo igrati sa 7 godina. Igrao je za pionire i kadete, a sa 16 godina nastupio je za prvi tim. Bio je veoma brz i igrao je desno krilo. Pokušao je i u FK Sarajevo gdje je odigrao jednu prijateljsku utakmicu 1980. godine. Međutim ,muzika ga je odvukla od fudbala.

Zanimljivo je da je i njegov brat Jasmin napravio blistavu muzičku karijeru. Bio je tri godine proglašavan za najboljeg interpretatora u Jugoslaviji u konkurenciji izvođaća narodne i zabavne muzike.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti