HIFA Tešanj u igri za preuzimanje OMV pumpa u BiH i Hrtvatskoj

HIFA Tešanj u igri za preuzimanje OMV pumpa u BiH i Hrtvatskoj

559
0
PODIJELI

 

Ovih dana ističe rok za davanje neobavezujućih ponuda za kupovinu 91 benzinske pumpe naftne kompanije OMV na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Interes za ovu prodaju, koja je procijenjena na 150 miliona eura, a vodi je Deutshe Bank, “nije zanemarljiv”.

Samo u Hrvatskoj OMV od 1992. zapošljava 70 ljudi i ima 63 benzinske stanice te tržišni udio od oko 13% i sa INA-om koja je u većinskom vlasnišštvu mađarskog MOL-a, drugi je najveći igrač na hrvatskom tržištu. U BiH je OMV ušao prije 11 godina, zapošljava 23 ljudi, a sa 28 benzinskih servisa zauzima 8% tržišni udio.

Iz raznih izvora čulo se da je ukupna vrijednost prodaje oko 150 miliona eura, do kojih je prema nekim procjenama vrijednost hrvatskog dijela ocijenjena sa 100 miliona eura, a dijela u BiH 50 miliona, piše Delo. Sagovornici se slažu da je prerano predviđati ko bi mogao biti kupac, ali u svakom slučaju vjerovatno će u igri ostati samo veliki regionalni igrači u “naftnoj igri”.

“Uostalom oni će lakše zaokružiti finansijsku konstrukciju vrijednu 150 miliona eura”, kaže jedan od sagovornika.
Broj interesenata najviše će ovisiti o odluci prodavača, da li će tražiti jednog kupca za obje zemlje ili će se odlučiti za odvojenu prodaju.

Nije tajna da inters za kupnju već pokazali veliki naftni igrači u tom području. Konkretno ruski naftni gigant Gazprom, kojeg prema nekim tvrdnjama jako zanima balkansko naftno tržište.

Direktnan odgovor u kćerinskom društvu Gazproma, Gazpromnjeftu na pitanje agencije Bloomberg da li su zinteresovani za kupovinu OMV stanica u Hrvatskoj i BIH, izvršni direktor Gazpromnjefta Vadim Jakovlje nije dao, ali je rekao “da je Gazprom uvijek zainteresiran za projekte, koji daju dodanu vrijednost”. Takođe, Optima grupa, u vlasništvu ruske tvrtke Njeftegazinkor, a djeluje u okviru državnog društva Zarubežnjeft, te ima u BiH 88 stanica, pokazala je interes za OMV. Uostalom, prije izvjesnog vremena najavili su da su spremni uložiti 200 miliona eura kako bi proširili maloprodajnu mrežu na pdoručju BiH do 2015. godine.

Optima vodi jedinu rafineriju nafte u BiH u Bosanskom Brodu i fabriku motornih ulja u Modriči te lanac benzinskim pumpi Nestro.

Hrvatski (zapravo mađarski) INA/MOL objavio je da bi do 2015. godine preuzeo 75-odstotni udio u naftnom tržištu u zemlji (sticanje OMV-ovih stanica je vrlo blizu tome), ali ništa više od ovih strateških najava iz njihovog ureda ne može se dobiti.

Među zainteresiranim ta kupnju bosanskog dijela OMV-a je vrlo ozbiljna bh. naftna kompanija HIFA Tešanj. Ovo preduzeće iz Tešnja važi za među najbrže rastuće u zemlji. Kompanija (uključujući i 14 bezninskih stanica) u vlasništvu je trojice braće Ahmetlić (Hajrudin, Izudin i Fahrudin), prije deset godina kada je osnovana imala je više od 13 miliona eura prometa, a prošle godine već gotovo 300 miliona eura. Kompanija  ima 325 zaposlenika.

(akos.ba/indikator.ba)

NEMA KOMENTARA