Izvještaj CZ Tešanj za 11.04.2020.g.

Izvještaj CZ Tešanj za 11.04.2020.g.

225
0
PODIJELI

Red.

broj

VRSTA INFORMACIJE

DNEVNO STANJE

1.

Prirodne nepogode i druge pojave i događaji

Prema službenim podacima Doma zdravlja Tešanj na području općine Tešanj trenutno je u kućnoj samoizolaciji 251 osoba, period samoizolacije je završio za 24 osobe. Novih u samoizolaciji je 48. Registrujemo veći broj novoprijavljenih zbog vikenda i boravka vozača kamiona u BiH. Jučer su na analizu poslana 2 sumnjiva uzorka, oba su negativna.

Trenutno je sa područja općine Tešanj 1 oboljeli od COVID-19, a 2 pacijenta su izliječena.

Apelujemo na građane, a naročito starije osobe, da se strogo pridržavaju i poštuju preporuke nadležnih institucija za socijalno distanciranje i nošenje maski, naročito na mjestima okupljanja ispred pošte, banaka i prodavnica.

Općinski štab civilne zaštite je donio naredbu kojom se usklađuje rad trgovina osnovnim prehrambenim artiklima i super marketima, kao i ostalim trgovinama u veleprodaji i maloprodaji kojima je dozvoljen rad, sa vremenom zabrane kretanja građana na području Federacije BiH.

Naredbom Federalnog štaba CZ od 10.04.2020. godine, poljoprivredni proizvođači koji obavljaju proljetnu sjetvu i koji su zatečeni da upravljaju poljoprivrednom mehanizacijom i prevoznim sredstvima za prevoz pčelinjih društava, opreme i materijala, te vrše prevoz poljoprivrednih proizvoda mogu nesmetano da obavljaju poljoprivrednu djelatnost na prostoru Federacije BiH. Također trgovine poljoprivredne opreme, rasadnici i cvjećare izuzimaju se iz naredbe br: 12-40-6-148-93/20 od 03.04.2020. godine.

Na snazi je naredba Federalnog štaba civilne zaštite od 29.03.2020. godine kojom se zabranjuje kretanje građana na području Federacije BiH od 20:00 do 05:00 sati narednog dana, izuzev uposlenika koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti rješavanja stanja nesreće i zaposlenika kojima se proces rada odvija u smjenama, kao i vozačima teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu.

I proteklog dana je nastavljena kontrola osoba kojima je određena kućna samoizolacija, koju provode pripadnici Policijske stanice Tešanj, a vršena je i kontrola nad provođenjem naredbi o ograničavanju rada ugostiteljskih i drugih objekata, kao i poštivanje naredbe o kretanju osoba mlađih od 18 i starijih od 65 godina, kao i zabrane kretanja od 20:00 do 05:00 sati.

Prema podacima Policijske stanice Tešanj u protekla 24 sata nije evidentiran niti jedan slučaj nepoštivanja samoizolacije, kao ni kršenja zabrane kretanja od 20:00 do 05:00 sati. Evidentirana su 2 nepoštivanja epidemiološko-zaštitnih mjera građana na javnim površinama.

Naredbama Federalnog i Općinskog štaba civilne zaštite je strogo naređeno izbjegavanje boravka u grupama, te izbjegavanje bespotrebnog boravka na javnim i drugim površinama. Posebno podsjećamo da su svi građani kojima je izdato rješenje o samoizolaciji dužni poštovati boravak u samoizolaciji. U provođenju kontrole kretanja ljudi i kontrole samoizolacije i dalje će biti uključeni službenici Policijske stanice Tešanj. Sve navedene aktivnosti provodit će se planski i u narednom periodu.

Naredbom Općinskog štaba civilne zaštite od 27.03.2020. godine sva pravna lica koja imaju ugovorene odnose o održavanju objekata kolektivnog stanovanja, do daljnjeg su dužni preduzeti vanredne mjere na dezinfekciji zajednički prostora u tim objektima.

Nastavljena je aktivnost na dezinfekciji javnih površina i objekata kolektivnog stanovanja.

Proteklog dana Profesionalna vatrogasna jedinica je prema planu izvršila dezinfekciju zgrade Općine Tešanj, Policijske uprave Tešanj i Vatrogasnog doma Tešanj.

Služba za asanaciju, vodosnabdjvanje i čistoću JP Rad Tešanj je izvršila sapiranje ulica u Tešnju na potezu Ul. Hamzalije Ajanovića, Tabačka, Ul. Ali-paše Hećimovića, kružni tok- skretanje za Trepče.

I dalje se pozivaju građani da u slučaju pojave simptoma bolesti (povišena temperatura, otežano disanje) osoba se treba javiti TELEFONOM svom porodičnom ljekaru (na telefone prema novom režimu rada terenskih ambulanti), Službi hitne medicinske pomoći na broj telefona 124 ili Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Tešanj na broj 060/358 1754.

Sve informacije o primijeni naredbi, prijave nepoštivanja istih i dalje se mogu dobiti na broj telefona 121 (Operativni centar civilne zaštite).
Pozivamo građane da strogo poštuju sve naredbe štabova civilne zaštite kako bi se adekvatno provele sve mjere na suzbijanju širenja zaraze Coronavirusa.
Općinski štab civilne zaštite će u skladu sa naredbama i preporukama štabova civilne zaštite viših nivoa vlasti i preporukama kriznih štabova izdavati naredbe u skladu sa trenutnom situacijom, a sve u cilju što efikasnijeg provođenja mjera na suzbijanju zaraze Coronavirusom.

2.

Stanje puteva

Magistralni put M-17: Šamac-Sarajevo i magistralni put M-4: Doboj-Banja Luka: suhi. Zbog izvođenja radova na sanaciji mosta preko rijeke Radušice na magistralnom putu M-4 u Rosuljama, saobraća se privremenom obilaznicom.

Regionalni put RP-474: Novi Šeher-Prnjavor: suh.

Lokalni putevi: suhi.

Saobraćaj se odvija po suhim putevima.

3.

Klimatološki i drugi uslovi

Stanje u 08:00 sati: umjereno oblačno;

-Temperatura zraka u 08:00 sati: 10ºC;

-Relativna vlažnost: 65%;

-Relativni pritisak: 1013,2 mbar;

-Pravac i brzina vjetra: sjeveroistočni 1 m/s;

-Količina padavina za protekla 24 sata: – lit/m2;

-Vodostaj rijeka: BOSNA, USORA, – U granicama normalnog i imaju tedenciju opadanja. TEŠANJKA –Ispod normalnog. Vodostaj Usore jutros je iznosio 73cm.

4.

Informacije iz Policijske uprave

U protekla 24 sata na području općine evidentirano je:

1 narušavanje javnog reda i mira

2 nepoštivanja epidemiološko-zaštitnih mjera građana na javnim površinama

1 saobraćajna nezgoda u kojoj je 1 osoba zadobila lakše tjelesne povrede

5 prijava građana

5.

Informacije iz Službe hitne pomoći i porođajnog odjela

-Služba hitne pomoći u protekla 24 sata evidentirala je 33 intervencije, od toga 11 zbog povreda. U bolnicu je upućeno 9 osoba.

Na porođajnom odjelu Opće bolnice u protekla 24 sata rođena je 1 ženska beba.

6.

Snabdjevanje energentima, vodom i stanje telefonskih veza

ELEKTRIČNA ENERGIJA – Uredno snadbjevanje.

VODA– Snabdjevanje vodom korisnika vodovodnih sistema Tešanj, Jelah i Kraševo jutros se vrši uredno i ista zadovoljava zahtjeve Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.
TELEFONSKE VEZE– Uredno funkcionišu.

TOPLOTNA ENERGIJA– Uredno snabdjevanje.

7.

Ostale informacije

/

Izvor: Civilna zastita – Antena Radio

NEMA KOMENTARA