Izvještaj CZ Tešanj za 22.04.2020.g.

Izvještaj CZ Tešanj za 22.04.2020.g.

146
0
PODIJELI

OPERATIVNIM CENTRIMA CZ (zaključeno u 07:00 sati)

Red.

broj

VRSTA INFORMACIJE

DNEVNO STANJE

1.

Prirodne nepogode i druge pojave i događaji

Prema službenim podacima Doma zdravlja Tešanj na području općine Tešanj trenutno su u kućnoj samoizolaciji 93 osobe, a period samoizolacije je završio za 29 osoba. Novih u samoizolaciji je 13. Jučer je na analizu poslano 10 sumnjivih uzoraka i svi su negativni. Od početka pandemije COVID-19 iz Tešnja na analizu poslano je ukupno 126 uzoraka, a pozitivnih nalaza je bilo 4. Trenutno sa područja općine Tešanj nema oboljelih od COVID-19, a 3 pacijenta su izliječena.

I dalje se apeluje na građane da se strogo pridržavaju i poštuju preporuke za socijalno distanciranje i nošenje maski naročito na mjestima okupljanja ispred pošte, banaka i prodavnica, gdje je svakodnevno primjećen značajniji broj građana.

Općinski štab civilne zaštite je proteklog dana održao vanrednu sjednicu na kojoj je analizirao stanje na području općine u pogledu pandemije zaraze COVID-19. Ocjenjeno je da je trenutno stanje na području općine Tešanj zadovoljavajuće. Također su verifikovane i naredbe koje su donesene putem elektronskih konsultacija između dvije sjednice Štaba CZ, a doneseni su i zaključci i preporuke za dalje postupanje u provođenju mjera.

Ranijom naredbom Općinskog štaba civilne zaštite je omogućeno usklađivanje rada trgovina osnovnim prehrambenim artiklima i super marketima, kao i ostalim trgovinama u veleprodaji i maloprodaji sa vremenom zabrane kretanja građana na području Federacije BiH. T

Također, naredbom Federalnog štaba CZ poljoprivredni proizvođači koji obavljaju proljetnu sjetvu i koji su zatečeni da upravljaju poljoprivrednom mehanizacijom i prevoznim sredstvima za prevoz pčelinjih društava, opreme i materijala, te vrše prevoz poljoprivrednih proizvoda mogu nesmetano da obavljaju poljoprivrednu djelatnost na prostoru Federacije BiH. Nesmetanu djelatnost mogu da obavljaju i trgovine poljoprivredne opreme, rasadnici i cvjećare.

Na snazi je zabrana kretanje građana na području Federacije BiH od 20:00 do 05:00 sati narednog dana, izuzev uposlenika koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti rješavanja stanja nesreće i zaposlenika kojima se proces rada odvija u smjenama, kao i vozačima teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu.

Nastavljena je kontrola osoba kojima je određena kućna samoizolacija, koju provode pripadnici Policijske stanice Tešanj, a vršena je i kontrola nad provođenjem naredbi o ograničavanju rada ugostiteljskih i drugih objekata, poštivanju saniratno-higijenskih mjera, kao i poštivanju naredbe o kretanju osoba mlađih od 18 i starijih od 65 godina i zabrane kretanja od 20:00 do 05:00 sati.

Prema podacima Policijske stanice Tešanj u protekla 24 sata evidentiran je 1 slučaj kršenja zabrane kretanja od 20:00 do 05:00 sati. Kršenja zabrane kretanja za osobe mlađe od 18 godin i kršenja samoizolacije nije bilo.

Naredbama Federalnog i Općinskog štaba civilne zaštite je strogo naređeno izbjegavanje boravka u grupama, te izbjegavanje bespotrebnog boravka na javnim i drugim površinama.

Posebno podsjećamo da su svi građani kojima je izdato rješenje o samoizolaciji dužni poštovati boravak u samoizolaciji. U provođenju kontrole kretanja ljudi i kontrole samoizolacije i dalje će biti uključeni službenici Policijske stanice Tešanj, a prema osobama koje krše navedene mjere će se preduzimati kaznene mjere. Sve navedene aktivnosti provodit će se planski i u narednom periodu.

Naredbom Općinskog štaba civilne zaštite sva pravna lica koja imaju ugovorene odnose o održavanju objekata kolektivnog stanovanja, dok postoji potreba su dužni preduzeti vanredne mjere na dezinfekciji zajednički prostora u tim objektima.

Služba za asanaciju, vodosnabdjevanje i čistoću JP Rad Tešanj je izvršila sapiranje ulica u Tešnju na potezu Trg žrtava 3. avgusta – kružni tok.

Od strane Profesionalne vatrogasne jedinice izvršeno je sapiranje i dezinfekcija trotoara u Ul.Braće Pobrić u Tešnju (Policijska stanica-Centar za kulturu), a DVD Jelah je izvršio sapiranje i dezinfekciju trotoara u Ul. Titova u Jelahu (Fad-Ciglana).

I dalje se pozivaju građani da u slučaju pojave simptoma bolesti (povišena temperatura, otežano disanje) osoba se treba javiti TELEFONOM svom porodičnom ljekaru (na telefone prema režimu rada terenskih ambulanti), Službi hitne medicinske pomoći na broj telefona 124 ili Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Tešanj na broj 060/358 1754.

Sve informacije o primijeni naredbi, prijave nepoštivanja istih i dalje se mogu dobiti na broj telefona 121 (Operativni centar civilne zaštite).
Pozivamo građane da strogo poštuju sve naredbe štabova civilne zaštite kako bi se adekvatno provele sve mjere na suzbijanju širenja zaraze Coronavirusa.
Općinski štab civilne zaštite će i dalje sa posebnom pažnjom pratiti stanje na području općine, te u skladu sa naredbama i preporukama štabova civilne zaštite viših nivoa vlasti i preporukama kriznih štabova izdavati naredbe u skladu sa trenutnom situacijom, a sve u cilju što efikasnijeg provođenja mjera na suzbijanju zaraze Coronavirusom.

I

2.

Stanje puteva

Magistralni put M-17: Šamac-Sarajevo i magistralni put M-4: Doboj-Banja Luka: suhi. Zbog izvođenja radova na sanaciji mosta preko rijeke Radušice na magistralnom putu

M-4 u Rosuljama, saobraća se privremenom obilaznicom.

Regionalni put RP-474: Novi Šeher-Prnjavor: suh.

Lokalni putevi: suhi.

Saobraćaj se odvija po suhim putevima.

3.

Klimatološki i drugi uslovi

Stanje u 08:00 sati:vedro sa maglom;

-Temperatura zraka u 08:00 sati: 2ºC;

-Relativna vlažnost: 100%;

-Relativni pritisak: 1020,3 mbar;

-Pravac i brzina vjetra: – m/s;

-Količina padavina za protekla 24 sata: – lit/m2;

-Vodostaj rijeka: BOSNA, USORA – U granicama normalnog. TEŠANJKA-Ispod normalnog. Vodostaj Usore jutros je iznosio 73 cm.

4.

Informacije iz Policijske uprave

U protekla 24 sata na području općine evidentirano je:

1 narušavanje javnog reda i mira (kršenje zabrane kretanja od strane 1 osobe) i

1 prijave građana.

5.

Informacije iz Službe hitne pomoći i porođajnog odjela

-Služba hitne pomoći u protekla 24 sata evidentirala je 30 intervencija, od toga 2 zbog povreda. U bolnicu je upućeno 10 osoba.

6.

Snabdjevanje energentima, vodom i stanje telefonskih veza

ELEKTRIČNA ENERGIJA – Zbog kvara koji je tokom noći nastao na trafo stanici Miljanovci Palučak, korisnici električne energije sa ove trafo stanice sinoć su ostali bez električne energije. Jutros je izvršena popravka nastalog kvara, pa se snabdjevanje vrši uredno na cijelom području općine.

Tokom dana su najavljeni planski radovi na trafo području Vukovo Stara, Banovci, Ribljak Vukovo, Tešanj-Marin Han i Marin Han, od 08:00 do 12:30 sati.

VODA– Snabdjevanje vodom korisnika vodovodnih sistema Tešanj, Jelah i Kraševo jutros se vrši uredno i ista zadovoljava zahtjeve Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.
TELEFONSKE VEZE– Uredno funkcionišu.

TOPLOTNA ENERGIJA– Od strane JP Toplana Tešanj za danas je najavljen prestanak isporuke toplotne energije i završetak grejne sezone.

7.

Ostale informacije

/

Izvor: Civilna zastita – Antena Radio

NEMA KOMENTARA