Izvještaj CZ za 04.02.2019.godine

Izvještaj CZ za 04.02.2019.godine

72
0
PODIJELI

Izvještaj CZ po skraćenoj listi pitanja.

Red.

broj

VRSTA INFORMACIJE

DNEVNO STANJE

1.

Prirodne nepogode i druge pojave i događaji

-Profesionalna vatrogasna jedinica intervenisala je dana 01.02.2019. godine u 21:06 sati u Ul. Nedžada Šaranovića u Bukvi kojom priikom je gorio dimnjak na stambenom objektu. Nije prouzrokovana materijalna šteta.

-Kišne padavine i naglo topljenje snijega, uzrokovalo je dana 03.02.2019. godine na području općine povećanje svih vodotoka, od kojih su se neki izlili iz korita, te ugrozili nekoliko stambenih objekata. Zbog izlivanja vodotoka u Jelah polju za saobraćaj je bio zatvoren put Jelah-Miljanovci u Jelah polju, te je nakon povlačenja vode isti stavljen u promet. Profesionalna vatrogasna jedinica intervenisala je na više lokacija na području općine. Prvenstveno u Jelah polju gdje su bila ugrožena 4 stambena objekta i gdje su preduzimane mjere odbrane od poplava. Ekipe PVJ su intervenisale i u Kaloševiću i Kraševu, a posebno u Šijama gdje je zbog porasta vodostaja u potocima i naglog porasta vodostaja rijeke Bosne vršeno stalno praćenje stanja. Tokom noći i jutra je došlo do smanjenja vodostaja na svim vodotocima, te isti imaju tendenciju opadanja.

2.

Stanje puteva

Magistralni put M-17:Šamac-Sarajevo i magistralni put M-4:Doboj-Banja Luka: mokri i klizavi.

Regionalni put RP-474: Novi Šeher-Prnjavor: mokar i klizav. Zbog izgradnje mosta „Lejle Mulalić“ preko rijeke Usore u mjestu Jelah saobraćaj se odvija novoizgrađenom saobraćajnicom preko Rastoka. Alternativni pravac je i saobraćajnica preko mosta u Kaloševiću za vozila do 7,5 tona.

Lokalni putevi: mokri i klizavi. Zbog izgradnje kanalizacionog kolektora na relaciji Novo Selo – Tešanjka pored LC Tešanj-Tešanjka vozači se upozoravaju da voze oprezno i da poštuju postavljenu signalizaciju u zoni izvođenja radova.

Vozači se upozoravaju da zbog mokrih i klizavih puteva voze oprezno i da vožnju prilagode uslovima na putu.

3.

Klimatološki i drugi uslovi

Stanje u 07:00 sati: oblačno;

-Temperatura zraka u 07:00 sati: 3ºC;

-Relativna vlažnost: 86%;

-Pritisak: 998,2 mbar;

-Pravac i brzina vjetra: jugozapadni, 1 m/s;

-Količina padavina za protekla 24 sata: 6 lit/m2;

Visina snijega: – cm;

-Vodostaj rijeka: BOSNA , USORA , TEŠANJKA – Povećani. Vodostaj

Usore jutros je iznosio 174 cm. Svi vodotoci imaju tendenciju opadanja.

4.

Informacije iz Policijske uprave

U protekla 72 sata na području općine evidentirana su:

2 krivična djela,

2 saobraćajne nezgode u kojima je 1 osoba zadobila teže tjelesne povrede,

2 narušavanja javnog reda i mira i

6 prijava građana.

5.

Informacije iz Službe hitne pomoći i porođajnog odjela

-Služba hitne pomoći u protekla 24 sata evidentirala je 121 intervenciju, od toga 13 zbog povreda. U bolnicu su upućene 22 osobe.

Na porođajnom odjelu Opće bolnice u protekla 72 sata rođene su 2 ženske bebe.

6.

Snabdjevanje energentima, vodom i stanje telefonskih veza

ELEKTRIČNA ENERGIJA Tokom protekla 24 sata zbog jačih udara vjetra došlo je do pojedinačnih oštećenja na elektro vodovima, što je uzrokovalo i nestanke električne energije. Jutros se snabdjevanje vrši uredno. Zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima danas će povremeno bez električne energije biti trafo područje Kerića brdo u Tešnju i trafo područje Kotlanice Gornje.

VODA- Zbog mutne vode i smanjenog dotoka sa izvorišta vodovoda Tešanj (Stupa i Mekiški potok) vrši se otažana prerada iste. I pored toga snabdjevanje vodom iz vodovodnih sistema Tešanj, Jelah i Kraševo jutros se vrši uredno i ista zadovoljava zahtjeve Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.

TELEFONSKE VEZE– Uredno funkcionišu.

TOPLOTNA ENERGIJA – Uredno snabdjevanje.

7.

Ostale informacije

/

Izvor: Civilna zastita – Antena Radio

Zanimljivosti s drugih portala:
loading...

NEMA KOMENTARA