Izvještaj CZ za 26.05.2015

Izvještaj CZ za 26.05.2015

260
0
PODIJELI

IZVJEŠTAJ

PO SKRAĆENOJ LISTI PITANJA O DOSTAVLJANJU INFORMACIJA

OPERATIVNIM CENTRIMA CZ (zaključeno u 07:00 sati)

Red. broj VRSTA INFORMACIJE DNEVNO STANJE

1. Prirodne nepogode i druge pojave i događaji U proteklih 48 sati područje općine Tešanj zahvatile su obilnije kišne padavine, koje su naročito bile izražene proteklog dana. U tom periodu pala su 83 l/m2 kiše. Praćenjem stanja na terenu utvrđeno je da su vodostaju svih rijeka bili u porastu, naročito rijeke Usore koja je dostigla nivo od 263 cm, ali nisu zabilježena izlivanja iz korita. Također, značajne količine padavina utiču i na mogućnost aktiviranja starih i pojavu novih klizišta i odrona, te upozoravamo stanovništvo da prate stanje klizišta do isušenja istih.

2. Stanje puteva Magistralni put M-17: Šamac-Sarajevo i magistralni put M-4: Doboj-Banja Luka: mokri i klizavi. Regionalni put RP-474: Novi Šeher-Prnjavor: mokar i klizav. Lokalni putevi: mokri i klizavi. Saobraćaj se odvija po mokrim putevima i bez posebnih ograničenja.

3. Klimatološki i drugi uslovi Stanje u 08:00 sati: oblačno sa slabom kišom. -Temperatura zraka u 08:00 sati: 13ºC; -Relativna vlažnost zraka: 91%; -Pritisak: 980,7 mbar; -Pravac i brzina vjetra: – m/s; -Količina padavina za protekla 24 sata: 45 l/m2; -Vodostaj rijeka: BOSNA, USORA, TEŠANJKA- povećan sa tendencijom blagog opadanja. Vodostaj Usore jutros u 08:00 sati je iznosio 242 cm.

4. Informacije iz Policijske uprave U protekla 24 sata na području općine evidentirana su: * 2 krivična djela i * 2 saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom.

5. Informacije iz Službe hitne pomoći i porođajnog odjela -Služba hitne pomoći u protekla 24 sata evidentirala je 72 intervencije, od toga 4 zbog povreda. U bolnicu su upućene 3 osobe. -Na porođajnom odjelu Opće bolnice u protekla 24 sata rođena je 1 muška beba.

6. Snabdjevanje energentima, vodom i stanje telefonskih veza ELEKTRIČNA ENERGIJA-Tokom noći došlo je do kvara na 10 kV dalekovodu Mrkotić, zbog čega je područje Mrkotića, Oraš i Džemilić Planja ostao bez električne energije. Ekipe Elektrodistribucije su na terenu, te rade na otklanjanju nastalih kavrova. VODA- uredno snabdjevanje. Snabdjevanje vodom iz vodovodnih sistema Tešanj, Jelah i Kraševo vrši se uredno i ista zadovoljava zahtjeve Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.

NEMA KOMENTARA