Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini

Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini

4
0
PODIJELI

U Sarajevu je 15. septembra održana promocija početka realizacije II faze projekta Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini. Ovim projektom se potpomaže aktivan angažman građanki i građana u javnom životu.

U realizaciju prve faze ovog projekta bilo je uključeno šest mjesnih zajednica, dok je u ovaj fazi uključeno pet mjesnih zajednica sa područja općine Tešanj.

Isti dan, održana je i panel diskusija, na kojoj je, jedan od učesnika bio i Općinski načelnik Suad Huskić, koji je svom izlaganju rekao kako je za lokalne zajednice vrlo važna i razmjena iskustava iz Švicarske i Švedske sa općinama i gradovima u Bosni i Hercegovini.

Osnaživanje mjesnih zajednica, koje na rodno odgovoran način unapređuju kvalitet života svojih stanovnika, osnovni je cilj II faze projekta. U protekloj fazi rezultati su pokazali da funkcionalne mjesne zajednice pružaju mogućnost građankama i građanima da na bolji način izraze svoje potrebe, te da svoje prioritete ugrade u općinske budžete.

Projekat zajednički finansiraju Vlada Švicarske i Švedska, a provodi ga UNDP u BiH u partnerstvu sa predstavnicima različitih nivoa vlasti u BiH.

Izvor: Opcina Tesanj

NEMA KOMENTARA