Jelah mirise ramazanom

Jelah mirise ramazanom

169
0
PODIJELI

Ramazan, mjeseca posta, ali i mjeseca druzenja i zajedništva, oznacava se, ezanom, kandiljima, ali ramazanski osjećaj za mnoge Bosance počinje tek onda kad, iscrpljeni prvim postom, u sumrak zagrizu svježu i vruću lepinu/somun.

Vrućem somunu/lepini ne mogu odoljeti ni oni koji baš i nemaju neke veze sa ramazanom. Koja je tajna ovog neodoljivog ramazanskog vijesnika?  
Miris koji se svakog ramazanskog dana širi jelaskim mahalama, bez izuzetka, od ranih poslijepodnevnih sati golica nozdrve. Kad zamirise somun/lepina jelaskim mahalama, znaj da je dos’o mjesec Ramazan i tad po navici koju su im ostavili njihovi stariji, postaci, a i oni drugi, zure prije Aksama do pekare da kupe  somun/lepinu. Pekara moze biti bezbroj, ali samo jedna pravi prave “Ramazanske lepine” u zavisnosti od ukusa i navike.

Za stare Jelasane sa jedne strane, postojala je pekara “Kod Sabita”, uh kakve su tu lepine i kifle bile. Onaj miris koji se siri jednostavno te uvuce kroz onaj “Željeznicki prolaz” da izgubis pamet. Sa druge tu je “Pidemova pekara” u samom centru Jelaha, kad Pidem i Geza zapeku lepine do Ciglane se osjeti miris iste. Ima tu jos pekara koje su pocele sa radom u skorije vrijeme, al’ tesko da koja zna ispeci pravu Bosansku, Jelasku lepinu/somun.
Ne zna se da li je Ramazan poseban baš zbog mirisa lepine ili su lepine baš zbog Ramazana, ali dok god ih iz užarene peći budu vadili vrsni pekari i dok god se njihov miris bude širio bosanskim mahalam, moći ćemo uživati u toj posebnosti u ramazanske dane.
Molimo Vas da dole u komentarima ostavite svoje misljenje o ramazanskim lepinama i da nam odgovorite na pitanje “Ko’ pravi najbolje Ramazanske lepine u Vasem mjestu” ??

 

NEMA KOMENTARA