KUD “Izudin Mulabećirović-Izo” Jelah prosalvio 60 godina

KUD “Izudin Mulabećirović-Izo” Jelah prosalvio 60 godina

334
0
PODIJELI

 

60.godina uspješnog rada i postojanja je jubilej sa kojima se malo ko može podičiti na ovim prostorima u bilo kojoj oblasti, pa tako i u kulturi. Kulturno-umjetničko društvo „Izudin Mulabećirović-Izo“ Jelah je uz sudjelovanje svih svojih sekcija i članova svečanim koncertom na trgu u Jelahu,ali i drugim manifestacijama u sklopu ovogodišnje kulturno-sportske manifestacije „Jelaško Ljeto“ obilježilo ovaj izuzetan jubilej.

Kroz društvo je u proteklih šesdeset godina prošlo na hiljade članova, koji su dali svoj puni doprinos u radu društva. Jedan od rijetkih živih članova društva koji je učestovao u formiranju i radu društva je i Ramić Atif iz Jelaha, koji nam je ispričao puno toga o prvim danima ovog Društva.

Ono što je posebno značajno za ovo društvo je da nije imalo prekida u svom radu, izuzev perioda rata (1992-1996), ali je odmah nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma krenula aktivnost na oživljavnju rada društva.

Društvo je u proteklih šesdeset godina uspješno predstavljalo svoje mjesto, općinu i cijelu BiH na bezbroj festivala širom Evrope, organizirao veliki broj kulturnih manifestacija, sačuvalo od zaborava narodne običaje,a veliki uspjeh društvo je ostvarilo formiranjem vlastitog etno muzeja.

Danas u Društvu djeluje preko 200 aktivnih članova u četiri sekcije, a ono što je posebno važno da se veliki broj najmlađih uključio u rad folklorne sekcije, što je garancija da će ovo društvo i u budsućnosti nastaviti svoje aktivnosti.

Društvo, ali i Jelah su postali prepoznatljivi po jelaškim tamburašima, koji uspješno djeluju preko trideset godina i koji daju poseban doprinos radu društva.

Društvo je u proteklih nekoliko godina uspješno nastupilo i u nekoliko TV emisija („Svako dorbo BiH“, „BH-pjesmarica“, TV bingo šou, a ostavrilo je trajnu saradnju sa društvima iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Mađarske, Poljske i cijele BiH.

NEMA KOMENTARA