LINEUP XIII RASTOK FEST-a

LINEUP XIII RASTOK FEST-a

291
0
PODIJELI

LINEUP XIII RASTOK FEST-a

Kako nas opisuju u Klubu putnika (internet časopis o geokulturi i servis za samostalna putovanja), ”STARI DOBRI” Rastok Fest, ove godine, 7. i 8. augusta ugostit će 11 bendova iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Nakon nešto više od tri mjeseca trajanja konkursa za neafirmisane bendove i procesa selekcije bendova za učešće na ovogodišnjem izdanju XIII Rastok Fest-a, organizatori sa zadovoljstvom predstavljaju ovogodišnji lineup.

XIII Rastok Fest će se održati na Sportskom poligonu ispred Osnovne škole ”1. mart” u Jelahu.

U petak, 7. augusta nastupaju:

 1. A WHEADY MILE

Mladi tročlani post rock instrumental bend iz Teslića (BiH), osnovan nešto manje od godinu dana, radi u različitim uslovima, različitom opremom i različitim vidovima eksperimentiranja u muzici. Sa instrumentalnim duže minutnim pjesmama, korijenima ka rocku, a uz prisustvo groove i heavy dionica, A Wheady Mile trojac svoju muziku klasificira kao post pravac. Njihova muzika nema kraja, njihova muzika je glatka, njihova muzika kada počne neće završiti, jer Rastok fanovi žele čuti više, žele osjetiti više.

www.facebook.com/pages/a-WHEADY-MILE

 1. TEVARBULEBRA

Instrumentalni bend iz Niša (SRB), prepoznatljiv po svom energičnom nastupu, osnovan je u martu 2013. godine. Bend koji miješa žanrove, od roka, preko fanka, eksperimentalne muzike, do elemenata džeza i gruva, još uvijek formira svoj zvuk, traže se, grade iskustvo i najviše vole da vide kako publika reaguje na njihovu muziku. Nove patike koje ovaj bend nosi, eksplodirati će na bini Rastok Fest-a i publici ponuditi neobične ritmove.

www.facebook.com/tevarbulebra

 1. ECLIPSE OF TIME

Karlovački (HRV) alternativni rock/metal bend, apokaliptičnog imena i nimalo apokaliptičnog stava, koji voli da praši u ”muzičkoj prašumi”, od 2008. godine se probija na muzičkoj sceni, a u zadnje vrijeme počeli su da ubiru plodove svog rada i nižu uspjehe. Njihova muzika u pomrčini vremena, inspirirana je širokim spektrom muzičkih uticaja od klasike pa sve do modernih pravaca 21. vijeka. Kažu da se ne ograničavaju u muzičkom stvaralaštvu, a univerzalne misli i muzička magija u prolazu vremena će zasigurno zaokupiti publiku na Rastok Festu i podići ih na jednu novu razinu.

www.facebook.com/EclipseOfTimeEot

 1. VRANE KAMENE

Oni će nam ispričati priču i donijeti važnu poruku, da muziku slušamo dobro i da je slušamo jako. Oni su garažni rok bend iz Beograda (SRB), čiji su se članovi sjatili jedne oktobarske večeri 2012. godine i od tada aktivno praše i stvaraju muziku za pažljive slušaoce i aktivne učesnike. O njima se najviše ćuti, jer tišina je njihovo platno po kojem nanose note kroz koje stvaraju muziku koja vodi ljude na divno putovanje, a Rastok Fest putnici će, sigurni su, osjetiti magičan trenutak tog putovanja, kako se kotrlja.

www.facebook.com/vranekamene

 1. BOLESNA ŠTENAD

Dialup Lama, Kiza Seljak, Flopy Nužnica Nesalomiva i Džebedaja Springfild su članovi Beogradskog (SRB) punk rok benda i boluju od raznih bolesti. Dijagnosticiran im je nepoznat broj nastupa i muzički pravac koji obećava zabavu. Kažu da je u početku bilo loše, ali baš loše, kada su im se iznenada i jednog dana, od niskog krvnog pritiska i aritmije srca, počele dešavati lijepe stvari. Osjetljivi su na vodu i aktivnu publiku, a optimizam im kaže da će se publika na Rastok Festu, početi linjati, mijenjati dlaku i ćud. Biće tu još atrakcija i nesanice…

www.facebook.com/BolesnaStenadHidroaktiv

 1. XEPER

Na trnovitom početku, 2013. godine, Tuzlanski (BiH) melodic death metal bend u svojoj kratkoj ali značajnoj muzičkoj karijeri, mijenjaju postavu u 2-2-1, kada melodični rifovi sa elementima death, progressive i black metala oživljavaju dušu ovog benda. Jedne hladne decembarske noći, neživo i ekstremno postaje moderno, i trud više nije uzalud, jer oni su posvećeni, oni imaju novi pristup i kažu da će oživjeti i dušu Rastok Fest-a i njegovih fanova, te ih odvesti u drugu Rastok dimenziju.

www.facebook.com/pages/XEPER

U subotu, 8. augusta nastupaju:

 1. JACK THE RIPPER
  2008. godine postali su Šovinisti, ali to nije bilo u redu, postali su sumnjivi i dobili averziju prema glupostima. Odlučili su se na radikalan potez, upali su u delirijum, povećali su energiju, postali hladnokrvni, 2015. godine postali Jack the Ripper, oživjeli slučaj i doživjeli ekspanziju nove punk rock muzike. Kažu da nećemo biti sami, da će se Rastok Fest naći na raskršću i doživjeti promjenu. Kuze, Čoba, Dživ i Miro će nastupati i svirati na svoj način, kako to i treba da bude, jer i oni neće biti sami.

www.facebook.com/jacktheripper.bih

 1. ČVRGE

Dolaze u naš grad da se igramo gruvanja. Počeli su igrati i svoj prvi debi doživjeli 2011. godine. Šaljivi ska/punk bend iz Požarevca (SRB), koji svoju svirku baziraju na čvršćem zvuku gitara, melodičnim dionicama truba i veselom ska ritmu. Nakon što su zvuk stavili u okvire, uz šaljivo – sarkastične tekstove počeli su da obrađuju današnju problematiku koja pritiska kako pojedinca, tako i cijelo društvo. Na Rastok Fest će donijeti najviše veselja, loše pojave pretvoriti u radost i staviti pečat na nesvakidašnju žurku u našem gradu. Neće biti vulgarni, biće realni, uljepšati nam vrijeme i posvetiti se svima. Poslije toga svi na more.

www.facebook.com/bandCvrge

 1. CORBANSICK

Kažu da je došlo vrijeme da se suočimo sa istinom koju smo uvijek odbijali. Oni su istinu o sebi otkrili 2000. godine, nakratko su 2003. godine izašli iz svog tijela i ušli u drugo da bi se 2006. godine vratili i doživjeli potpunu istinu. Bez žanrovske ”kutije”, govore o čovjeku i svemu onome što ga može zadesiti u ovom kratkom vremenu na ovoj planeti. Oni biju bitke i stvaraju neko bolje mjesto za sve ljude, njihova muzika će Vas lišiti muka, podići energiju koju će svi Rastok Fest fanovi osjetiti. Dolazi Corbansick da Vas digne iz mrtvih, a sa njima i neko novo, lijepo vrijeme.

www.facebook.com/Corbansick

 1. PERO DEFFORMERO

Jer mi to zaslužujemo, jer to tako biti mora, jer to liči na taj način, dođite da ostarimo zajedno, poručuje, novokomponovana 1995. godine, gastarbajt metal senzacija iz Novog Sada (SRB) i poziva Vas na XIII Rastok Fest. Oni su tehnički prekvalifikovani, oni kombinuju hard rock i heavy metal sa turbo folkom i kažu da imaju posebnu interakciju sa svojom publikom. Kad sipaju piće, sipaju svima, kad plaćaju račun, plaćaju svima, miješaju vino i viski i tada zapravo postaju bliski. Srdačno i toplo Vam preporučuju da idete u teretanu svakog dana i igrate loto (sedmica zagarantovana) jer garantuju da Rastok Fest ne koristi proteine, kreatine, helijum i ostale steroide. I ovo nije kraj puta.

www.facebook.com/Pero.Defformero.band

 1. KONTRADIKSHN

Anatomiju XIII Rastok Festa će polagati i trio electro – rock bend iz Brežica (SLO). Oni su fanatično posvećeni muzici, neumorno rade i tada njihov muzički izražaj dolazi do ”elektronske tkanine obojene rock-om i oprane drum’n’bass-om”. Kada se čuje i vidi uživo, njihova muzika predstavlja čistu energiju koja se upija. Vole konkurenciju, imaju siguran i energičan nastup i od 2010. godine sigurnim koracima grade referencu. Poručuju da društvo nije mrtvo, treba ga promatrati, istraživati i organizirati za opšte dobro.

www.facebook.com/Kontradikshn

U nastavku promocije bendova koji nastupaju na ovogodišnjem izdanju XIII rastok Fest-a, očekuju Vas video najave bendova, intervjui sa bendovima, foto priče o bendovima i mnoštvo drugih ideja kako bi se Rastok fanovi upoznali i ”spojili” sa muzikom na jednom novom nivou.

I to nije sve, Rastok fanove ove godine očekuju nova muzička iznenađenja, stay tuned, uskoro više info…

#XIIIRastokFest

NEMA KOMENTARA