Mala škola sporta Jelah‏

Mala škola sporta Jelah‏

347
0
PODIJELI

Univerzalna škola sporta je od marta ove godine krenula s još jednim autorskim programom i do sada je jedina takva na ovim prostorima. Naime, radi se o projektu organiziranja sportskih aktivnosti za djecu predškolske dobi kroz malu školu sporta. Cilj male škole sporta je, da uz stručno vodstvo i kroz vježbanja, smijeh, veselje i igru omogući najmlađima da se bave sportom i stiču zdrave navike.

Mala škola sporta se organizuje u SRC JASMIN Jelah (žuta zgrada pored bazena Hollywood) dva puta sedmično, subotom i nedjeljom. Rekviziti koji se pri tome koriste su lopte (pilates, fudbal, košarka, odbojka, rukomet, tenis, stolni tenis), čunjevi (mali, veliki i srednji),reketi (stolni tenis, tenis, badminton) steperi, spužvice, prepone, bučice, obruči, strujnjače, ljestve i trampolin.

Mala škola sporta dosad broji petnaest članova dobi od 3-6 godina, a roditelji su tokom treninga prisutni i gledaju djecu dok rade i navijaju za njih. Također je i po jedan trening u mjesecu predviđen da i roditelji rade sa svojom djecom, čime ih motivišu za kvalitetniji rad. U najvećoj mjeri program podržava prirodne oblike kretanja kroz hodanje, trčanje, puzanje, kotrljanje, skakanje, provlačenje, preskakanje, okretanje isl. Iskustva i utisc,i kako korisnika male skole sporta, tako i roditelja su izvanredna. Sa djecom radi trener, koji je profesor tjelesnog odgoja i sporta i koji ima višegodišnje iskustvo u radu s djecom.

Osnovni zadaci Male škole sporta su naučiti djecu o važnosti i korisnosti svakodnevnog vježbanja za njihovo zdravlje i priprema djece za kasniju specijalizaciju po sportovima, uticaji sporta na cjelokupan i skladan rast i razvoj djece, razvijati bazične motoričke sposobnosti (brzina, snaga, izdrživost, koordinacija, fleksibilnost, ravnoteža i preciznost) kod djece, razvoj funkcionalnih sposobnosti kod djece (kardiovaskularni i respiratorni sistem), upoznavanje djece sa osnovnim elementima iz pojedinih sportova i sportskih igara, stvaranje navike kod djece za svakodnevno vježbanje i bavljenje sportom u cijelini.

Takodjer, redovno vježbanje pruža brojne mogućnosti za obogaćivanje emocionalnog života djeteta. Odgovarajuće vježbe, igra i druženje bude ugodna raspoloženja, osjećajna stanja (vedrinu, zadovoljstvo, veselje, radost, oduševljenje, samopouzdanje, osjećaj životne radosti, optimizam). Pravilnim organiziranjem i usmjeravanjem tjelesne aktivnosti potiskuju se pojave društveno neprihvatljivog ponašanja (mržnja, zavist, umišljenost…).

Ovo su samo neke od pozitivnih efekata bavljenja sportom kod djece predškolskog uzrasta.

Roditelji koji su zainteresovani da svoje dijete uključe u Malu školu sporta mogu kontaktirati kontakt broj mob: +387 61 384 945 ili na e-mail: [email protected]

PR služba

Univerzalne škole sporta

{gallery stories/galerije/msk}

NEMA KOMENTARA