Maturalna ekskurzija 2015

Maturalna ekskurzija 2015

196
0
PODIJELI

Kao i svake godine, tako i ove, naši maturani su na početku njihove zadnje školske godine, otišli na maturalnu ekskurziju u zemlju dobrih plaža, odmora i provoda, Španiju. Na put nas je krenulo oko 50 sa svoja tri najbolja razrednika:profesorica Hadžismajlović Aida, profesorica Adela Ibraković i profesor Maglić Sead. Prema Španiji smo krenuli 31. septembara u 20 sati. Prvo mjesto koje smo posjetili na putu prema Španija, bila je veoma sunčana, ali i veoma romantična Venecija.

Tu smo proveli nekoliko sati istraživajući i upoznavajući kulturu i historiju jedne tako stare civilizacije. U popodnevnim satima smo stigli u mjesto Rosolina Mare, gdje smo odsjeli i proveli jedan dan u kupanju, odmaranju, druženju i smijanju.

Sutradan, u srijedu smo krenuli prema Veroni, gradu iz poznate Šekspirove drame, gdje smo se zadržali veoma malo, ali smo uspjeli osjetiti duh Verone i upoznati se sa njenom historijom.

Nakon obilaska Verone, krenuli smo prema Španiji, tačnije Lloret de Mar, gradu koji će nam biti dom sljedećih sedam dana. U Lloret smo stigli 3. septembara, četvrtak, u ranim jutarnjim satima. Iako umorni od puta, jer smo putovali čitav dan i noć, lahko smo se uspjeli smjestiti u hotel i malo prošetati po tom gradiću. Svake noći smo mogli da iskusimo najbolje party-e u Lloretu u čuvenoj diskoteci, Tropics. Svaku noć smo imali neki party kao npr. foam (pjena) party, neon party, semafor party i mnoge druge. Svi će pamtiti Tropics kao mjesto na kojem smo se družili, učili nove „plesne“ pokrete, smijanju i raznim anegdotama. Prvi izlet je bila posjeta u najveći grad Katalonije, ali i Španije, Barselonu. Barselonu, grad prelijepe arhitekture i bogate kulture, smo mogli da iskusimo samo na nekoliko sati i posjetili smo najveće destinacije kao što su: Sagrada Familia, Montjuic, poznatu ulicu La Rambla i Magične Fontane.

Drugi izlet koji smo obavili je bila obilazak Costa Brave. Prvo smo posjetili mali gradić Tossa de Mar, gdje je poznata glumica Ava Gardner, snimala film. Poslije toga posjetili smo i vrt kaktusa kao i obližnju vinariju. Dan poslije toga došla je na red čuvena Port Aventura.Port Aventura je najveći zabavni park u Evropi i ima jedne od najstrašnijih, najbržih i najzabavnijih vožnji na svijetu. Tu smo se zabavljali na različitim vožnjama kao što su: Furious Bako, Dragoon Khan, Shambhala, Tutuki splash, slobodni pad i mnoge druge. Sutradan smo već vidno iscrpljeni od nespavanja i Tropicsa, vozili smo se katamaranom. Katamaran je ustvari brod na koji može stati oko stotinjak osoba i gdje se možete kupati, sunčati, družiti, plesati ili pjevati ili naravno jednostavno se odmarati. Zadnji dan koji smo proveli u Lloretu bio je obilježen šopingom. Otišli smo u obližnji šoping centar i tu kupili sve, od raznih poklona, suvenira do hrane i pića koji će nam trebati za put nazad. Kao što sve ima kraj, tako i naša maturalna ekskurzija. Krenuli smo u srijedu, 9.9., oko 9 sati nazad kući. Ali to nije bio kraj. U povratku smo posjetili parfimeriju Galimard, u Grassu, treću najstariju parfimeriju na svijetu, gdje smo mogli probati, ali i kupiti neke najpoznatijeparfeme.

Pored toga obišli smo i drugi najveći filmski grad, poslije Los Anđelesa, Kan. Tu smo posjetili filmsku palatu i prošetali se glavnom ulicom posmatrajući raskošan život građana u tom gradu. I na kraju posjetili smo jednu od najpoznatijih monarhija na svijetu, a to je Monako. Iako princ nije bio tu, obišli smo njegovu palatu, sam grad te poznati kasino u Monte Carlu.

Poslije Monte Karla ušli smo zadnji put u autobus i krenuli kući. U Tešanj smo stigli u popodnevnim satima u četvrtak, 10.9. sa puno sreće i nekoliko suza roditelji su nas dočekali kojima smo odmah počeli pričati različite doživljaje. Ovu ekskurziju, kao mnoge druge, obilježile su razne anegdote koje ćemo pamtiti cijeli život. Iako je ekskurziji došlo kraj, ona će živjeti s nama i uvijek ćemo se sjećati nje. A ko zna možda i opet nekada ovako zajedno posjetimo neke druge evropske gradove.

Lamija Turalić i Emin Širbegović, IV-c, 22.9.2015.

Izvor: Gimnazija

NEMA KOMENTARA