Međunarodni dan žena na selu

Međunarodni dan žena na selu

165
0
PODIJELI

Zajednički projekat američke i švedske vlade, Projekat unapređenja lokalnog razvoja (GOLD), u saradnji sa tri partnerske općine Tešanj, Gračanica i Doboj, i Asocijacijom poduzetnica u BiH ONE danas su u Tešnju organizovali međuopćinsku radionicu povodom Međunarodnog dana žena na selu.

Cilj radionice je podići svijest o značaju doprinosa žena iz ruralnih područja ekonomskom razvoju zemlje kao i izazovima sa kojima se suočavaju, te potrebnom podrškom za rješavanje tih prepreka. Na radionici su predstavljene dobre prakse i uspješne poduzetnice.

Prisutnim su se obratiti Suad Huskić, Načelnik općine Tešanj, Nusret Helić, Načelnik općine Gračanica, Esmin Mahmutović, Predsjednik Skupštine grada Doboja, i Besima Borić, počasna članica Asocijacije ONE.

Glavni cilj USAID/Sida Projekta unapređenja lokalnog razvoja (GOLD) je snažna podrška lokalnim zajednicama na ekonomskom razvoju, privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mjesta. U proteklom periodu, USAID/ Sida GOLD projekat je putem programa razvoja radne snage, certifikacije i drugih intervencija otvorio 1678 direktnih radnih mjesta, od kojih su 63% žene, a 61% mladi. Intervencije su realizovane u sektorima proizvodnje namještaja, kablova, obuće, SIM i pametnih kartica, IT, trgovine, tekstila, metaloprerađivačke, i drvoprerađivačke industrije.

Izvor: Opcina Tesanj

NEMA KOMENTARA