Nadolazeća zvijezda ženskog nogometa i reprezentativka BiH

Nadolazeća zvijezda ženskog nogometa i reprezentativka BiH

306
0
PODIJELI

 1.   Za početak, Martina reci nam nešto o sebi?

Martina: Moje ime je Martina Mandir..Najmlađi sam član u obitelji,zajedno sa sestrom blizankom.Odlična sam učenica 4. razreda Gimnazije MSŠ Stjepana Radića-Žabljak. Moj trenutni klub je žnk Mladost –Nević polje, N.Travnik.

2. Kako to da si se odlučila da igraš nogomet?

Martina: Moja ljubav prema nogometu razvila se još u djetinjstvu, kada sam nogomet počela igrati sa starijom braćom, koji su također nogometaši, i to je uveliko odredilo moj životni put i razvilo ljubav prema ovom sportu.

 

3. Opiši nam svoj nogometni put?

Martina: Moj nogometni put, kao sto sam rekla poceo je jako rano, još dok sam imala 7 godina. S obzirom da ovdje u Usori nije bio ženski klub, počela sam trenirati s dječacima i učestvovati u zabavnim školama nogometa. Nakon par godina dobila sam poziv jednog kluba iz Zenice,u kojem sam igrala 2 godine. Tada sam dobila prvi poziv za kamp u reprezentaciji BiH. Zbog prestanka rada tog kluba prešla sam u ŽNK Čelik-Zenica, u kojem sam igrala godinu i pol, i zatim prešla u ŽNK Mladost, u klub s kojim sam osvojila dvije titule do prvaka države i kupa BiH te brojne medalje na malonogometnim turnirima. U međuvremenu sam imala i nastupe za U19 reprezentaciju BiH.

 

4. Koje su tvoje najbolje karakteristike kao nogometašice?

Martina: Iako su mnogi treneri koji su me trenirali isticali moje kvalitete i talent, ja se ne volim hvaliti, jer smatram da koliko god dobro igrala, to uvijek može i mora biti bolje,naravno uz veliku želju i volju za tim.

 

5. Jesi li ikada dala gol „čarobnom“ rukom?

Martina: Ne smijem priznati sad 🙂 salim se,koliko se sjećam ,mislim da nisam. 

 

6. Sjećaš li se svog prvog gola?

Martina: Moj prvi gol,sjećam ga se jako dobro. Bilo je to kada sam još nastupala za NK Usoru, igrali smo prijateljsku utakmicu s NK Slogom, dala sam gol u prvoj minuti. To slavlje i radost nikada neću zaboraviti , kao ni reakciju trenera protivničke momčadi kada je vidio da je gol ustvari dala djevojka. A što se tiče mog naljepšeg gola, prošle godine igrali smo na jednom turniru u Hrvatskoj, i ja sam u finalu , dala pobjednički gol glavom, i moj klub, ŽNK Mladost osvojio je prvo mjesto.

 

7. Privlači li te igranje nogometa u inozemstvu?

Martina: Naravno da privlači , jer su klubovi i lige u inozemstvu puno jači i kvalitetniji nego ovdje kod nas. I uvjeti za treniranje su daleko bolji. Jer ženski nogomet ovdje još uvijek nije na toj velikoj razini kao što je npr. u Njemačkoj, Danskoj,  Španjolskoj, i drugim drzavama. Tako da mogu reći da je to za sad, moj „ne dosanjani san“.

 

8. Osoba koja ti je najviše pomogla u nogometnom razvoju?

Martina: To je prije svega moja obitelj, koja je od samog početka uz mene, i koja mi daje veliku podršku u svemu. A onda svi moji treneri koji su me vodili kroz ovaj moj nogometni put, pa tako i moj sadašnji trener Velimir Suban.

 

9. Za nogometašice se često kaže da su muškarače, slažeš li se stime?

Martina: To jako često čujem, mada se nebi složila s tim, jer iako nogomet nazivaju muškim sportom, moje mišljenje je da se svatko može baviti njime , kako muški tako i cure. I baš sam jednom prilikom čula riječi jednog trenera koji je rekao da ako želite vidjeti dobre poteze na utakmicama, da trebate doći gledati upravo djevojke.

 

10. Najomiljeniji klub?

Martina: Omiljeni klubovi su mi Dinamo Zagreb, i Real Madrid.

 

11. Najdraži igrač?

Martina: Najdraži igrač mi je Cristiano Ronaldo.

 

12. Najdraža igračica?

Martina: Najdraža igračica je Brazilka Marta.

 

13. Putovala si dosta po svijetu, kako sa reprezentacijom tako i sa mladim sa čitavog Balkana.Pričaj nam malo o tome?

Martina: Dosta puno sam putovala , prije svega sa reprezentacijom, s kojom sam bila u Danskoj, Belgiji, Ukrajini, zatim sa klubovima u kojim sam igrala na raznim turnirima . Ali do sada, moja nogometna putovanja obilježio je put i 15dnevni boravak u Južnoj Africi, Naime, tamo sam bila 2010. na svjetskom prvenstvu gdje sam s još nekoliko prijatelja iz BiH, Crne Gore i Srbije nastupala za ekipu Football Friends. Na turniru koji je nosio naziv Football l for Hope , uz to što sam upoznala još jako puno prijatelja iz cijelog svijeta, osvojili smo 3.mjesto,i bilo je to jedno novo i predivno iskustvo. S ekipom FF bila sam još i na turniru u Berlinu, 2011.godine, te na raznim sportskim druženjima.

 

14. Poruka mladim djevojkama koje bi htjele postati nogometašice?

Martina: Moja poruka svim djevojkama koje bi htjele postati nogometašice je sledeća, ako imaju želju za nogometom da se počnu baviti s tim, i da počnu trenirati u nekom klubu. Najvažnije je da to vole, da uživaju u tome i da ne odustaju od toga. Jer svi veći rezultati dolaze upravo uz veliku želju za tim, ali naravno i uz velika odricanja i napor.

 

 e-balkan.info/Jelah.info

NEMA KOMENTARA