Otvorena džamija u Matuzićima

Otvorena džamija u Matuzićima

517
0
PODIJELI

Za svega sto sedamdeset dana preduzeće Inter Tešanj koje je dobilo na tenderu radove napravilo je objekat nove džamije u džemmatu Matuzići u općini Doboj Jug.

Najveću zaslugu za ovo ima direktor Vakufske direkcije IZ BiH hfz Senaid Zaimović. Zahvaljujući njemu i njegovom prijateljstvu sa prethodnim ambasadorom Kuvajta, ambasada ove prijateljske zemlje u BiH je pronašla vakifa-Kuvajtsku organizaciju Bejtu Zekat koja je namjenski izdvojila petstopedeset hiljada maraka za izgradnju ove džamije.To je razlog što su džemmatlije Matuzića dodjelili naziv ovom objektu Kuvajtska džamija. Zbog dodatih poslova radovi su uvećani još za stopedeset hiljada maraka,a ova sredstva su sakupili džemmatlije Matuzića i ljudi dobre volje.
Džamija se nalazi u dijelu naselja Matuzići polje na parceli površine od sedam hiljada kvadratnih metara. Objekat je sagrađen po savremenom arhitektonsklom dizajnu islamske arhitekture. Ima površinu korisnog prostora od tristašezdeset kvadratnih metara, prateće objekte i minaret bez šerefe visine četrdesetdva metra. Objekat ima jednu veliku kupolu visine dvanaest i prečnika jedanaest metara,te tri male kupole na predulaznom dijelu.
Na svečanom otvaranju prisustvovalo je više od dvadeset hiljada vjernika iz svih krajeva naše zemlje. Samo na dva od pet privremenih parkinga bilo je šezdesetsedam autobusa. Općina Doboj Jug je zbog ovog događaja izmjenila režim saobraćaja glavnom dionicom lokalnog puta kroz matuziće od raskrsnice sa magistralnog puta M-4 do mjesne pošte.
O toku gradnje džamije govorio je Džavid Aličić, predsjednik Građevinskog odbora. Hazim ef.Spahić, mjesni imam ovog džemata upoznao je prisutne o istorijskom razvoju Matuzića sa osvrtom na vjerski život.
Jasminka Begić, načelnica Doboj Juga u svom obraćanju je istakla najznačajnije aktivnosti ove lokalne zajednice, kazavši da je Kuvajtska džamija samo jedan u nizu ovih projekata.

‘Izvjestan je kredit Evropske investicione banke za završetak kanalizacije,rekonstrukcija glavnog puta kroz Matuziće sredstvima Vlade Federacije BiH, nastavak izgradnje industrijskih zona, rješavanje oborinskih voda,istražni radovi na iznalaženju geotermalnih voda itd’, kazala je općinska načelnica koja se zahvalila prijateljima iz Kuvajta i iz Sindžana (Ankara-Turska), što su prepoznali Doboj Jug kao sigurno mjesto za ulaganje i investiranje.
Glavni imam MIZ-a Doboj Bajro ef.Džafić je naglasio da ovaj medžlis pokriva dva entiteta, dva kantona i četiri opštine, te da su vjerski objekti , njih više od dvadeset koji su u toku rata potpuno srušeni danas potpuno obnovljeni, uz još četiri novoizgrađene džamije.
Abdulah Hayder,predestavnik donatorske organizacije Bejtu Zekat nije krio zadovoljstvo što su sredstva koja su donirali, izgradnjom veleljepne džamije u Matuzićiam potpuno opravdala svoju namjenu. Novi ambasador Kuvajta u našoj zemlji Dr. Nasser Reden Al Motairi je kazao da je takođe srećan što mu je jedna od prvih zadaća na ovoj dužnosti da je danas u Doboj Jugu povodom jednog svečanog događaja u kojem je učestvovala njegova zemlja. ‘Srećan sam što danas otvaramo ovu džamiju, kao što sam srećan što smo i juče u Sarajevu postavili kamen temeljac za jedan objekat iz oblasti turizma. Kuvaj je u BiH prisutan duži niz godina, posebno u podršci za stipendiranje vaših mladih kadrova ,u oblasti održivog povratka kroz razne projekte i kroz posdršku Islamskoj zajednici, kao što je ovaj čin danas’, istakao je ambasador Al Motairi nalgasivši da će prenijeti Kuvajtskom emiru i zvaničnicima vrlo pozitivne impresije iz BiH i posebno iz Doboj Juga, tako da građani BiH u narednom periodu mogu očekivati još veću i čvršću pomoć Kuvajta čiji narod istinski doživljava ovu zemlju kao bratsku.
Zenički muftija Ejub ef.Dautović i izaslanik reisa Huseina ef.Kavazovića, direktor VD Senaid Zaimović su se zahvalili svima koji su na bilo koji način učestvovali u pomoći u izgradnji nove džamije u Matuizićima,a posebno ‘braći’ iz Kuvajta i Sindžana (Turska). U svojim obraćanjima oni su poseban akcenat dali na predstojeći popis stanovništva u našoj zemlji, podcrtavši da je ovo jedan od istorijskih momenata u opstojnosti Bošnjaka koji konačno sami o sebi odlučuju ko su i šta su, a to kroz dosadašnju historiju nije bilo tako,jer su uvijek o Bošnjacima drugi donosili konačan sud.I oni su čestitali džematlijama Matuzića na prekrasnoj ljepotici Kuvajtskoj džamiji u kojoj se trebaju skrušeno, kroz namaz moliti i približavati bogu, a džamije i jesu bogu nadraže kuće. Prije podne namaza uručene su zahvalnice i vakufname, a hfz.Senaid Zaimović, koji je primio ključ nove džamije od predsjednika IO MIZ-a Doboj Murveta Barjaktarevića, predao je ključeve Abdulahu Hayderu da u ime donatora prvi otvori Kuvajtsku džamiju koja je od danas vlasništvo IZBiH i džemmata Matuzići.

NEMA KOMENTARA