Porodici iz Tešnja treba hitno vaša pomoć!

Porodici iz Tešnja treba hitno vaša pomoć!

64
0
PODIJELI

Danas smo posjetili jednu porodicu u naseljenom mjestu Hrvatinovići općina Tešanj. 

Opis nije dostupan

Poziv nismo dobili od njih, već od Amela Ćurića koji nas je zamolio da provjerimo u kakvoj su situaciji, jer su ga kontaktirali za pomoć. Naravno, prvo smo kontaktirali Centar za socijalni rad Tešanj, te su nam potvrdili da je porodica u teškoj situaciji i da su im i oni pomagali u vidu jednokratne pomoći.

Ovo nije standardna priča o socijalno ugroženoj porodici, ovo je priča na koju bi i kamen zaplakao.

Živjeti danas na rubu egzistencije sasvim je normalna pojava i česta u našoj državi, ali pored tog problema imati bolesnu suprugu i malo dijete i biti bez posla je strašno.

Zatekli smo ih u jednoj maloj sobici u kojoj borave 24 sata. Tu u dva sa dva metra im je spavaća, dnevna, pa čak i kupatilo kad se kupaju. Da pojasnimo! Kupaju se u toj maloj sobici, jer samo nju griju sa šporetom na loženje, dok su ostale prostorije hladnije nego da su vani. Kažu: „Volili bi kad bi imali grijalicu, da mogu ponekad ugrijati kupatilo“.

Opis nije dostupan

Pitali smo ih šta im je najviše potrebno, kazali su, drva i  hrana. Dalje kroz razgovor saznali smo da plaćaju kiriju za smještaj koja iznosi 70,00 KM mjesečno.

Nermin, suprug Esade kazao je da mu ovo sve teško pada, da bi volio da radi, međutim Esada je imala posttraumatski stresni poremećaj poslije poroda i od tada nije dobro, što se moglo i vidjeti za vrijeme naše posjete. Nermin nam je kroz suze priča o svojoj borbi za njih dvije i kako kaže za ZOS radio: 

„Teško mi jeste i muž sam, i otac, i majka…sve sam njima. Nije mi teško ni da spremam kuću, hranu, samo da su one dobro. Djevojčicu nikada ne bi dao, prije bi umro, živim za nju. Nadam se da će moja supruga Esada biti bolje i da će moći brinuti o sebi i djevojčici kako bi ja mogao ići raditi, jer ovako ne smijem ostaviti njoj dijete, jer nije psihički stabilna i moja kćerka Nermina koja ima 13 mjeseci ne napreduje kao ostala djeca, jer ima manjih zdravstvenih problema koje će se ako Bog da riješiti velikim trudom i radom koje joj svakodnevno poklanjam.“

Na pitanje koja im je sada najveća želja, Nermin je kratko kazao:

”Nekako ćemo preživiti zimu, eto i Vi ste tu da nam pomognete, molim Boga samo da su one zdrave , a poslije te želje volio bi da imamo svoj dom, pa makar to bila jedna soba, al da je naša.“

Svi  koji žele pomoći mogu posjetiti porodicu na adresi Skendera Kulenovića broj 247 općina Tešanj ili mogu pozvati Nermina na broj 061/691 – 786.

Opis nije dostupan

Tu je i bosanskohercegovački pjevač Amel Čurić koji svakako stoji na raspolaganju putem svog instagram profila.

Amela Sejdić/zosradio.ba

NEMA KOMENTARA