PS TEŠANJ: Saopćenje o upotrebi pirotehničkih sredstava na javnim mjestima

PS TEŠANJ: Saopćenje o upotrebi pirotehničkih sredstava na javnim mjestima

137
0
PODIJELI

PS TEŠANJ: Saopćenje o upotrebi pirotehničkih sredstava na javnim mjestima
21.12.2017

U cilju poduzimanja pojačanih mjera i preventivnog djelovanja na sprečavanju neželjenih posljedica upotrebom pirotehničkih sredstava i drugih naprava, povodom novogodišnjih praznika, obavještavamo vas da će Policijska stanica Tešanj u saradnji sa nadležnim inspekcijskim službama sprovesti intenzivnije aktivnosti na sprečavanju pojave, kupovine i paljenja pirotehničkih sredstava na javnim mjestima.

Problematika u vezi prodaje, kupovine i paljenja pirotehničkih sredstava na javnim mjestima definisana je članom 3. Stav 1. Tačka 21., 22. i 23. Zakona o javnom redu i miru ZE-DO kantona.(Sl. novine ZE-DO kantona broj 4/16).

Obzirom da se očekuje povećana upotreba pirotehničkih sredstava podsjećamo građane da je u članu 3. Zakona o javnom redu i miru ZE-DO kantona utvrđeno činjenje prekršaja u slučajevima kada se vrši prodaja, kupovina, ustupanje na prodaju i upotrebu pirotehničkih sredstava na javnom mjestu bez odobrenja nadležnog organa. Službenici policije će u skladu sa zakonskim ovlaštenjima vršiti privremeno oduzimanje navedenih sredstava, a prekršiocima javnog reda i mira izdavati prekršajne naloge.

Ukazujemo na činjenicu da se u činjenju ovih prekršaja u velikoj mjeri pojavljuju djeca, a time i neželjene posljedice o povrjeđivanju isti, te i na ovaj način skrećemo pažnju roditeljima da će se u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru ZE-DO kantona za prekršaje počinjene od strane maloljetnih lica službenici policije u slučajevima predviđenim zakonom izdavati prekršajne naloge i roditeljima.

KOMANDIR

Jusuf Katica, viši inspektor

NEMA KOMENTARA