Rezultati javnog poziva XI Rastok Festa

Rezultati javnog poziva XI Rastok Festa

240
0
PODIJELI

Izvršen je odabir bendova za XI Rastok fest po javnom pozivu koji je trajao od 25.06. do 31.07.2013. godine. Od ukupno 104 prijave muzičkih bendova, dj-eva i solo izvođača izabrani su:

16.08. Petak:
– S.F.O.R. – BIH – Jelah – Alternativa
– Preborn – BIH – Doboj – Death Metal
– MouseMiles – BIH – Zenica – Hip-Hop
– Fusion – SRB – Novi Sad – Post Punk/Alt-Pop/Grunge
– Pascal Crew – BIH – Bihać – Drum’n’Bass/NeuroFunk
17.08. Subota:
– Garage in July – HR – Osijek – Garažni Rock’n’Roll
– Subjektivni Sud – SRB – Beograd – Reggae/Funk/Rock
– Funhouse – BIH – Banja Luka – Funk/Rock
– Aesthetic Empathy – BIH – Sarajevo – Metal Core
– Ućuti Pas – SRB – Lazarevac – Fusion

Muzički dio festivala podijeljen je u dvije večeri. Prva večer festivala će biti 16. augusta – ulaz slobodan, dok je druga večer festivala 17. augusta – ulaz 5KM. Sva muzička festivalska dešavanja će se održati na poligonu osnovne škole u Jelahu. Kao specijalni gosti nastupit će:

– Kontra Band – BIH – Banja Luka – Rock / Petak
– Red Hot Chill Peppers Tribute band – SRB – Novi Sad – Funk/Rock/Psychedenic / Subota

Na javni poziv stigle su i prijave 27 umjetnika, od kojih će priliku da pokažu svoju kreativnost dobiti na:

Večeri poezije: Amra Agić/Maglaj, Eldar Jaškić/Maglaj, Sanja Radulović/Doboj/Edin Adembegović/Banovići, Sadina Suljić/Tuzla, Mirza Duraković/Tuzla, Muhamed Zimić/Tuzla.

Izložbama: Piramida/Bosanska Otoka, Deni Bozić/Doboj, Nina Todić/Brod, Kipić Dušan/Sabac, Igor Lazić/Doboj, Sanjin Mašić/Sarajevo, Bojan Janjić/Teslić.

Uličnoj umjetnosti: Ljubomir Todorović/Banovići, INK CREW/Doboj, Bosancheros Crew/Zenica, Normala/Mostar.

Pored toga odabrani su i učesnici Rastok Foto kampa tako da je od 33 prijave mladih iz BIH i Srbije, odabrano 14 učesnika: Ajla Omerika/Mostar, Andrea Jarak/Mostar, Azur Golić/Brčko, Đorđe Jovičić/Brčko, Ramiz Dedaković/Brčko, Saša Gvozdenović/Brčko, Emina Krnjić/Sarajevo, Haris Badžić/Zenica, Merima Karauzović/Goražde, Mirza Komić/Bosanska Otoka, Nikolina Tomić/Teslić, Sabina Ibrahimović/Gračanica, Zerina Kapo/Kakanj i Igor Marjanović/Doboj.

Voditelj Rastok Foto kampa je poznati bosansko-hercegovački fotograf Ziyah Gafić, koji je sa svojom kamerom je obišao svijet, a njegove fotografije su izložene u mnogim svjetskim galerijama. Danas često objavljuje za mnoge svjetske novine poput Amica, La repubblica, Time, Tank, Telegraph Magazine, Newsweek, L’Espresso…

Rastok fest posljednje dvije godine za svoju ideju i djelovanje u pravcu razvijanja tolerancije i dijaloga među mladim i pozitivnim ljudima dobija podršku ambasada pojedinih zemalja. Ove godine je to Ambasada SAD u BiH koja je dala punu podršku originalnom nastanku samog festivala, a to je nastup mladih demo muzičara i umjetnika sa prostora zapadnog Balkana. Ovogodišnji festival u punom smislu je kreiran u tom pravcu, a kvalitet samog festivala podržan je i od strane “Belgrade Demo Fest Live”, kroz razmjenu iskustava i afirmaciju prijavljivanja bendova iz zemalja regiona.

Organizator se zahvaljuje svim podnosiocima prijava za učešće na ovogodišnjem festivalu i daje punu podršku svim mladim muzičarima i umjetnicima u nastavku njihovog kreativnog djelovanja. Kao i svake godine organizator je bio ograničen raspoloživim finansijskim sredstvima i smještajnim kapacitetima u broju odabranih učesnika.

Na kraju pozivamo sve pozitivne ljude iz cijele regije, da i ove godine podrže organizatore Rastok Fest-a svojim prisustvom na višednevnim festivalskim dešavanjima i aktivnostima.

”Naš most je muzika i dijalog bez granica ”.

NEMA KOMENTARA