Rijeka Usora: Rezultati analiza potpuno različiti

Rijeka Usora: Rezultati analiza potpuno različiti

196
0
PODIJELI

U ekološkoj katastrofi od 18. do 20. maja ove godine u rijeci Usori nizvodno od Teslića uništen je skoro sav biljni i životinjski svijet.

 

Nakon rezultata analize uzoraka vode iz laboratorije Agencije za vodno područje rijeke Save stigla je i analiza uzoraka iz Insituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Rezultati analiza potpuno su različiti.

 

Za razliku od analize riječne vode iz FBiH, koja je pokazala prisustvo visoke koncentracije fenola i mangana, uzete neposredno poslije ekološke katastrofe u subotu 18. maja, analize u RS-u nisu pokazale prisustvo štetnih tvari u vodi. Razlog je gotovo smiješan. Naime, Insititut za javno zdravstvo RS-a je odbio analizirati uzorak vode od 18. maja jer su od njegovog uzimanja protekla 24 sata. „Insititut za zaštitu zdravlja RS-a, Regionalni zavod Doboj, kao i Insititut za javno zdravstvo u Banjoj Luci nisu radili u dane vikenda, te je to razlog zašto uzorak nije bilo validan“, pojasnio je Goran Jović, načelnik Odjeljenja za inspekcije Teslić.

Umjesto analize vode od 18. maja, kada je u Usori gotovo uništen život, u Institutu RS-a su uradili analizu vode od 20. maja. Analiza je pokazala blago povišenu potrošnju kiseonika iz vode i prisustvo mangana u dozvoljenim graničnim vrijednostima. „Na osnovu pristiglih izvještaja analize vode sa Insituta za javno zdravstvo u Banjoj  Luci, mi sa sigurnošću ne možemo utvrditi uzročnika nastalog incidenta od 18. maja“, dodao je Jović.

U Tešnju na osnovu prisustvoa fenola i mangana u riječnoj vodi za trovanje odgovornom smatraju HI „Destilacija“ iz Teslića, protiv koje su već podnijeli krivičnu prijavu. Za to vrijeme u Tesliću kažu kako je „Destilacija“ spremna nadoknaditi štetu, te kako su naišli na razumijevanje menadžmenta.

federalna.ba/jelah.info

 

NEMA KOMENTARA