19.4 C
Tešanj
Petak, 1 Decembra, 2023

Saopštenje za javnost iz FK Borca

Čekajući službeno obraćanje, saopštenje ili bilo kakvu komunikaciju iz kantonalnog ili federalnog saveza, kojega od prekida proljene polusezone nije bilo, Upravni odbor fudbalskog kluba Borac iz Jelaha je primorana da se obrati javnosti i savezu preko medija.

– Kao prvo želimo da istaknemo da nam je izrazito žao zbog ove tragične pandemije koja je pogodila cijeli svijet pa i našu državu.

– Takođe žalimo da kažemo da žalimo što je došlo do prekida takmičenja prije početka proljetnog dijela, nakon odlično odrađenih priprema, stručnog i igračkog pojačanja koje je klub u polusezoni doveo, sa velikom željom i motivom očekivali smo nastavak prvenstva, uvjereni da imamo opravdana očekivanja u osvajanje titule prvaka Druge lige FBiH Centar za sezonu 2019/2020.

– Nakon opravdanog prekida takmičenja preko medija smo saznali za sve mjere predostrožnosti i odmah poduzeli sve neophodne mjere kako bi spriječili nekontrolisano širenje zaraze, dok su se naši navijači odmah dobrovoljno uključili u akciju pomoći i bili na raspolaganju našim sugrađanima kojima je u tom momentu pomoć bila od životne važnosti.

– Period prije nastavka, osim pripreme takmičarske ekipe smo iskoristili kako bi ispunili sve zahtjeve za apliciranje prema savezu za dobivanje licence za igranje u višem rangu, jer smo opravdano očekivali da imamo realne šanse za plasman u viši rang. Ne treba napominjati da su za pripreme ekipe i za ispunjenje ovih uslova za aplikaciju trebala značajna sredstva, koja naš klub uz velike napore obezbjedio.

– Razvoj situacije sa Covid-19 je na svu sreću imao relativno pozitivan ishod, ukidale su se mjere opreza i svi smo očekivali da će savez naći pravedno rješenje kako bi na ferplay i sportski način sezona dobila svoj završni epilog. Prateći svakodnevno medije koji su izvještavali o postupcima saveza, izvještaje sa sastanaka sa klubovima Premijer i Prve lige, očekivali smo da savez sazove satanak sa predstavnicima ovog ranga takmičenja, a umjesto toga smo iz medija saznali da su predstavnici saveza sazvali i održali sastanak sa još uvijek neproglašenim prvacima drugih liga, što je samo po sebi favorizovanje pojedinih ekipa I nesportski prema ostalim klubovima.
Nakon tog sastanka smo postali svjesni u kojem smjeru ide savez, što su oni 25.05.2020.godine i potvrdili odlukom o prekidu svih takmičenja po trenutnom stanju, što automatski znači da neće dozvoliti ostalim klubovima da se na sportski način i na terenu izbore za prvaka ili opstanak u ligi, čime je savez načinio ogromnu štetu klubovima koji se takmiče u Drugim ligama NS FBiH.

– Zbog manjka ili nikakve komunikacije sa klubovima smatramo da je nogometni savez FBiH, koji je voditelj ovog takmičenja prekršio Član 4. tačku 4.02. Propozicija takmičenja Druge lige FBiH u kojoj je dužan obavljati svu korespodenciju sa klubovima učesnicim, kao i da ih je morao obavještavati o svim odlukama i propisima NS FBiH.
Član 4. 4.02. Kantonalni/županijski nogometni savezi kojima je povjereno vođenje Druge lige FBiH obavezni su vršiti svu potrebnu korespodenciju sa svim klubovima Druge lige FBiH, te ih blagovremeno obavještavati o svim važedim odlukama i propisima NS FBiH i NS/FS BiH

– Zbog ovakvog načina određivanja prvaka, a ne poništenja sezone što je zakonski realno, smatramo da je je NS FBiH prekršio Član 7. Tačku 7.01. Propozicija takmičenja Druge lige FBiH u kojoj je izričito navedeno da se takmičenje odvija po dvostrukom bod sustavu, u dvije takmičarske polusezone.
Član 7. 7.01 Prvenstvena takmičenja/natjecanja provode se po dvostrukom bod-sustavu i vremenski utvrđenom kalendaru, sa dvije takmičarske/natjecateljske polusezone, jesen i proljeće.

– Zbog ovakvog načina određivanja prvaka, bez davanja prilike da se sportski natjecamo i da imamo priliku na uzvratnu utakmicu, svojevrsnog vida diskriminacije ostalih klubova, smatramo da je NS FBiH prekršio Član 5. Tačka 2. Statuta nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, u kojem se navodi da je diskriminacija bilo koje vrste STROGO ZABRANJENA.
Član 5. 2 Diskriminacija bilo koje vrste, protiv neke zemlje, privatnog lica ili grupe ljudi, na osnovu etničkog porijekla, spola, jezika, politike ili bilo kog drugog razloga, strogo je zabranjena i može se sankcionisati suspenzijom, isključenjem ili drugim disciplinskim mjerama

– Zbog ovakvog načina određivanja prvaka, a ne poništenja takmičarske sezone smatramo da je NS FBiH prekršio Član 11. Pravilnika o fudbalskim takmičenjima Bosne i Hercegovine, u kojem nije pružila priliku našem klubu za uzvratnu utakmicu.
Član 11. Prvenstvena takmičenja, organizuju se po sistemu liga. Svaki klub – ekipa jedne lige sastaje se dva puta sa svakim članom iste lige i to jednom kao domaćin i jednom kao gost.

Zbog svega ovog navedenog pozivamo Komisiju za takmičenje pri NS FBiH da postupi po Pravilniku o radu komisija NS FBiH po tački 19. Svojim nadležnostima i zadacima, i da ocjeni regularnost takmičenja Druge lige FBiH u sezoni 2019/2020.

Pozivamo i IO NS FBiH da promjeni odluku NS FBiH i pronađe sportsko i ferplay rješenje, bez favoriziranja i diskriminacije za dovršetak ove sezone, a pošto se sigurnosna situacija uveliko promjenila smatramo, ukoliko se ne može nastaviti prvenstvo treba ga ili poništiti, ili napraviti završni turnir u kojem će pružiti svim realnim kandidatima za titulu prvaka da na zelenom terenu dobiju šansu da to i postanu.

Takođe pozivamo i NS FBiH da ukoliko ne dođe do promjene ovakve odluke o proglašenju prvaka takmičenja nadoknadi sve troškove našem klubu koji su nastali od početka sezone 2019/2020, jer smatramo da su svi troškovi nastali u ovoj sezoni bili nepotrebni za naš klub.

Upravni odbor fudbalskog kluba Borac iz Jelaha
Jelah, 01.06.2020.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti