SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

41
0
PODIJELI

Dragi moji ribolovci, konačno jedna dobra vijest.

Rukovodstvo Udruženja sportskih ribolovaca „BLINKER“ Kalošević-Tešanj je proteklih dana intezivno radilo na utvrđivanju uzroka uginuća određenog broja šarana na jezeru Mrkotić.

Utvrđeno je da je uginuće šarana nastupilo zbog dugogodišnjeg hranjenja ribe na postojećim hranilicama oko kojih se rasipalo žito i doživljavalo hemijske reakcije trulenja i stvaranja bakterija u vodi.

Riba koja se hranila žitom je od uticaja bakterija zadobila infekcije, dok su plinovi od trulog žita bilii kobni za riblji organizam te je ista usljed nadimanja uginula.

Svi primjerci uginule ribe su nakon detaljnog pregleda stručnih lica adekvatno zbrinuti.

Postojeće hranilice su uklonjenje, izvršena je opsežna dezinfekcija mjesta na kojima je riba hranjena te dezinfekcija kompletne vodene površine jezera Mrkotić.

Nakon ovih mjera nije više dolazilo do uginuća riblje vrste šaran.

Tokom ovih dešavanja bitno je napomenuti da su se sve druge riblje vrste u jezeru ponašale normalno i nije dolazilo do uginuća niti drugih znakova ugroženosti.

Iz mjera predostrožnosti u proteklom periodu pratili smo razvoj situacije i ponašanje svih vrsta ribe kojom prilikom smo utvrdili da je uzrok uginuća efikasno otklonjen te da sve riblje vrste imaju prirodno ponašanje, kretanje i hranjenje.

S tim u vezi ovom prilikom obavještavamo sve zainteresovane ribolovce da je Jezero Mrkotić od subote 23.06.2018. godine ponovo u funkciji za obavljanje sportskog ribolova.

Želja nam je da iz ovog našeg negativnog iskustva svi vlasnici ribnjaka i jezera izvuku pouku i ne urade istu grešku kao što smo je mi uradili, te da preduprijede ovakve pojave čestim mjenjanjem položaja hranilica u ribnjacima.

Sportski pozdrav, bistro!

Upravni odbor USR BLINKER Kalošević-Tešanj

Izvor: USR Blinker Kalošević

Zanimljivosti s drugih portala:
loading...

NEMA KOMENTARA