Stanje vodotoka

Stanje vodotoka

2822
0
PODIJELI

Tokom protekla 72 sata zbog obilnih kišnih padavina na području općine Tešanj došlo je do porasta svih vodotoka. Najizraženiji porast je evidentiran na manjim vodotocima (potocima i odvodnim kanalima) te je došlo i do izlivanja, naročito na području Dobropolja i Jelah polja, gdje je evidentirano plavljenja objekata. Tom prilikom angažovani su pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice, civilne zaštite i neophodna mehanizacija službi zaštite i spašavanja. U navedenom periodu nije zabilježeno izlivanje rijeke Bosne, Usore i Tešanjke. Zabilježeno je izlivanje rijeke Radušice na području Vukova iznad preduzeća Autocentar Kantić gdje je poplavila poljoprivredno zemljište površine oko 2 dunuma. Također je evidentirano zadržavanje površinskih voda na cijelom području općine.

Tokom noći došlo je do prestanka padavina i povoljnijih vremenskih uslova, pa su svi vodotoci u opadanju. Vodostaj Usore u Kaloševiću jutros iznosi 158 cm. Za protekla 72 sata pala su 103 l/m2 kiše.

Tokom navedenog perioda (jutros do 07:00 sati) Služba civilne zaštite nije zaprimila prijave o aktiviranju novih i postojećih klizišta. Međutim, upozoravamo stanovništvo da zbog zasićenosti zemlje vodom, u narednim danima može doći do aktiviranje novih i postojećih klizišta.
Općina Tešanj

NEMA KOMENTARA