Trud nagrađen dječijim osmijesima

Trud nagrađen dječijim osmijesima

353
0
PODIJELI

Azem Subašić volonter je u Dnevnom centru za djecu s posebnim potrebama u Tešnju. Završio je 2007. godine specijalnu grafičku školu, prije toga je uspješno završio osnovnu školu, a danas je od velike pomoći edukatorici i rehabilitatorici Ameli Skopljak i defektloginji Selmi Alić u njihovom radu s mališanima koji dolaze u Centar na radionice.

„Družimo se, pomažem djeci, čuvam ih, radim s njima, dobro se razumijemo. Ovdje mi je lijepo, bolje nego da sam samo u kući ili na ulici. Kad sam ja bio mali nisam imao ovakvo mjesto gdje bih se družio s vršnjacima“, kaže nam Azem dok malom Senadu dodaje bojice. Na radionici kojoj prisustvojemo su još Almir, Emir, Senad, Numan i Vahdeta. Radili su slova i brojeve, Vahdeta koja ide u osnovnu školu je radila zadaću, pa pred kraj radionice dobijaju listove bojanki i bojice. Vahdeta će bojiti Jagodicu Bobicu, a dječaci su se odlučili za Winnie Pooha.

„Radimo s djecom, i kod njih svakodnevno primjećujemo pomake. Djeca koja pohađaju školu i dolaze u Centar ovdje mogu dobiti dodtanu podršku, pomoć oko zadaće, i na neki način smo asistentice u nastavi, samo što ne prisustvujemo direktno“, kažu nam Selma i Amela. Iz Centra šestero djece pohađa i školu u inkluzivnoj nastavi, a radionice se organiziraju četiri dana u sedmici. Centar ima i kombi kojim se djeca dovoze na radionice i odvoze kući.

„Vahdeta je u školi dosta zatvorenija nego ovdje, tako da joj dolazak ovdje mnogo pomaže, druži se, uradi zadaću“, kaže nam Vahdetina mama Fahira Hajdarević. Ona i druge majke članice Udruženje roditelja djece i omladine s posebnim potrebama Tešanj učestvuju i u projektu ‘Ekonomsko i društveno osnaživanje porodica s djecom s posebnim potrebama’. Imaju već dva plastenika u kojima sade povrće koje poslije plasiraju na tržište, a od za sada skromnih sredstava ipak planiraju odlazak s djecom na ekskurziju.

„Žene su izašle iz kuće, povezale se, vole raditi i to im je jedna vrsta rasterećenja od svakodnevnih problema. Sada pripremaju ekskurziju, a čak su i Osmi mart slavile skupa“, kaže nam Sabrija Kavazović, direktorica Centra za socijalni rad Tešanj i članica općinske komisije za socijalnu zaštitu i inkluziju proizašle kroz UNICEF-ov program „Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u Bosni i Hercegovini“ (SPIS) podržanog od strane EU.

Projekat je u ciljanim općinama okupio aktere dječije zaštite u općinske upravne odbore, sačinjeni su akcioni planovi za socijalnu zaštitu djece i inkluzije koje su potom usvajala općinska vijeća, a kao kruna projekta potpisani su protokoli o saradnji institucija koje su predstavljali članovi odbora koji su sada prerasli u općinske komisije koje aktivno rade na dječijoj zaštiti. Član Komisije je i Miralem Mulabdić, koordinator Centra i predsjednik Udruženja. Iako nije direktno proizašao iz SPIS-a, dnevni centar se u mnogim aktivnostima naslanja na SPIS kao i na saradnju koja je iz njega proizašla:

„Tijesno sarađujemo kroz komisiju, postali smo jak tim koji zajedno kroz brzu komunikaciju i u skladu s mogućnostima rješava probleme. Ovaj centar je od velike pomoći djeci, ali i njihovim roditeljima, voljeli bismo proširiti njegove aktivnosti, zaposliti još stručnog osoblja. Postoje neke inicijative da se osnuju kantonalni centri i tu se naš ne spominje već bi se moglo desiti da djeca odavde moraju ići u Maglaj, što bi bio korak nazad. Mi kao komisija ćemo učiniti sve da on opstane i u buduće kako se ova djeca ne bi našla ponovo među svoja četiri zida, jer malo je roditelja koji bi mogli sebi priuštiti da djecu odvoze do Maglaja“, kaže nam Miralem. Majka Senada Joldić čiji sin Emir dolazi u Centar kaže da je prije morala da ga vozi u Maglaj pa čak i u Zenicu.

„U Zenici su digli ruke od njega, u Maglaj smo išli ali mu transport teško pada i on kad dođe tamo bude umoran i ne može se koncentrisati ni na šta, zato nam je ovo ovdje najbolje rješenje“, kaže Senada. S njom se slaže i Rasema Hajrić čiji sin također dolazi u Centar i kvalitetnije provodi vrijeme.

U Dnevnom centru u Tešnju tri i pol godine je volontirala tada studentica, danas diplomirana defektologinja Selma Terzić. U septembru prošle godine vidjela je konkurs za mjesto defektologa u Dnevnom centru za djecu s poteškoćama u razvoju u Derventi. Prijavila se, dobila posao, i svakodnevno radi s mališanima Centra smještenog u prostorijama Zavoda za slijepe i slabovide osobe „Budućnost“. Dnevni centar otvoren je 2012. kao posebno usmjereni projekat u okviru SPIS-a, te podržan od strane lokalne zajednice i Vlade RS.

NEMA KOMENTARA