VIDEO: SIPA uhapsila Šemsudina Mehmedovića

VIDEO: SIPA uhapsila Šemsudina Mehmedovića

137
0
PODIJELI

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u okviru predmeta kodnog naziva “Ozren”, danas su na području Sarajeva lišili slobode Šemsudina Mehmedovića iz Tešnja zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo ratnog zločina.

 

Tim povodom danas u 11:00 sati u službenim prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu bit će održana vanredna konferencija za novinare.

Šemsudin Mehmedović je zastupnik SDA u Parlamentu BiH.

Odvjetnici Šemsudina Mehmedovića, Senka Nožica i Nermin Vila, za Klix.ba su potvrdili da ih je Mehmedović pozvao i rekao da ga vode u SIPA-u.

“Mi smo tu došli i još uvijek nemamo nikakve informacije o tome da je uhapšen. Čekamo da se vidimo sa našim klijentom, nakon čega bismo trebali imati više informacija o čemu je riječ”, rekli su nam odvjetnici.

Mehmedović je od 1991. do 1993. godine bio načelnik Policijske stanice u Tešnju, a između 1993. i 1995. godine i načelnik Centra službe bezbjednosti Doboj sa sjedištem u Tešnju.

Mehmedović je, inače, i sam potvrdio, da je danas pozvan da da izjavu u Tužilaštvu BiH u svojstvu svjedoka vezano za ratne zločine. 

“Pripadnici SIPA-e navedene osobu sumnjiče da je izdala naredbu u stanici Javne bezbjednosti Tešanj na čijem je bio čelu, da vrši protivpravno zatvaranje civila srpske nacionalnosti, koje su tom prilikom bile psihički i fizički zlostavljani.”

Iz SIPA-e takođe tvrde da je Mehmedović prije hapšenja pokušao da izvrši pritisak na svjedoke i na pripadnike SIPA-e koji su radili na ovom slučaju.

Kako je rekla Kristina Jozić, glasnogovornica SIPA-e, oni su tražili od Tužilaštva usmenu saglasnost za pretres objekata i imovine, ali je nisu dobili.

Šemsudin Mehmedović će u toku dana biti predat Tužilaštvu BiH. Pored Mehmedovića osumnjičene su još tri osobe S.D., A.A.,K.B. koje još uvijek nisu privedene.

 

NEMA KOMENTARA