Vijesti 122 za 20.11.2020. godine

Vijesti 122 za 20.11.2020. godine

4
0
PODIJELI
JAVNI RED I MIR

Na području ZE-DO kantona javni red i mir je narušen u deset slučajeva bez povrijeđenih lica.

U navedenim slučajevima intervenisali su policijski službenici i protiv počinioca preduzeli zakonom predviđene mjere i radnje.

 

KRIMINALITET

Na području ZE-DO Kantona dogodilo se devet krivičnih djela.

Nemila

Dana 20.11.2020.godine, u 03,20 sati, u mjestu Šerići, od strane lica H.Ć.(1996.) iz mjesta Šerići, Grad Zenica, izvršeno je krivično djelo “Izazivanje opće opasnosti” i “Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija”  na način da je isti pucao iz automatske puške u zrak ispalivši jedan hitac u neposrednoj blizini vjerskog objekta (džamije).Lice lišeno slobode i zadržano u prostorijama za zadržavanje PU I.Predmeti privremeno oduzeti(automatska puška sa jednim metalnim okvirom  u kojem se nalazilo 19 metaka kalibra 7,62 mm i dva puščana metka nepoznatog kalibra).Izvršen uviđaj od strane policijskih službenika OKP-a PU I Zenica uz upoznavanje dežurnog tužioca.

Visoko

Dana 20.11.2020.godine, u vremenu od 16,00 do 16,45 sati, u ul. Ljetovik, Grad Visoko, postupajući po usmenoj naredbi Općinskog suda Visoko, od strane istražitelja i policijskih službenika PS Visoko izvršen je pretres kuće vl.A.M.(1990.) izVisokog koji je prethodno lišen slobode zbog krivičnog djela nasilničko ponašanje.Tom prilikom  pronadjeno je 5,55 grama bijele praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu speed, 1,8 grama zeljaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu i jedna digitalna vaga za mjerenje.Predmeti privremeno oduzeti. Izvršen uviđaj uz upoznavanje dežurnog tužioca.

Dana 20.11.2020.godine, u vremenu od 16,50 do 17,40 sati,  u Naslju Luke, Grad Visoko, postupajući po usmenoj naredbi Općinskog suda Visoko, od strane istražitelja i policijskih službenika PS Visoko izvršen je pretres stana i pomoćnih prostorija koje koristi lice G.A.(1979.) iz Visokog.Tom prilikom pronađeno je deset paketića  u alu foliji bijele praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu speed bruto težine 99,2 grama, pet paketića u alu foliji sa sadržajem 20 tableta ekstazi i pet komada pištoljskih metaka nepoznatog kalibra.Predmeti privremeno oduzeti.Lice lišeno slobode i zadržano u prostorijama za zadržavanje.Izvršen uviđaj uz upoznavanje dežurnog tužioca.

Kakanj

Dana 20.11.2020.godine, u 17,15 sati, u ul.V.divizije NOP-a, općina Kakanj,  od strane lica O.E.(1990.) iz Zenice izvršeno je krivično djelo “Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih  sredstava”. Izvršenim pregledom  navedenog lica koje se nalazilo kao suvozač u pmv marke “VW Polo” reg.oznaka O96-K-225, kojim je upravljao M.Š.(1990.) iz Zenice pronađena je jedna medicinska šprica sa sadržajem nepoznate tečnosti svijetlo plave boje, jedna pvc posuda sa sadržajem nepoznate tečnosti svijetlo plave boje, za koju se isti izjasnio da se radi o opijatu “heptanon” i jedna metalna kašika sa tragovima smeđe boje koji asociraju na opojnu drogu heroin.Predmeti privremeno oduzeti.Lice lišeno slobode i zadržano u prostorijama za zadržavanje.Sačinjena službena zabilješka uz upoznavanje dežurnog tužioca.

Tešanj

Dana 20.11.2020.godine, u vremenu od 11,30 do  12,50 sati, u mjestu Rosulje, općina Tešanj, postupajući po naredbi Općinskog suda Tešanj broj:39 0 K 061111 20 Kpp od 20.11.2020.godine od strane istražitelja i policijskih službenika PS Tešanj izvršen je pretres kuće, pomoćnih objekata i pokretnih stvari koje koristi lice A.A. (1992.)  iz Moševca, općina Maglaj.Prilikom pretresa u pomoćnom objektu-šupa pronađena je jedna plastična kutija sa suhom zeljastom materijom koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu maruhanu.Zbog osnova sumnje da je izvršio krivično djelo”Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga”iz čl.239 KZ FBiH, navedeno lice lišeno je slobode i zadržano u prostorijama za zadržavanje.Sačinjena službena zabilješka.

                                                                                   

BEZBJEDNOST SAOBRAĆAJA

Na području ZE-DO Kantona dogodilo se dvanaest  saobraćajnih nezgoda, tom prilikom u dvije saobraćajne nezgode dva lica  zadobila lakše tjelesne povrede.

           

STANJE I PROHODNOST PUTEVA

Na svim putnim pravcima na području ZE-DO kantona saobraćaj se odvijao bez zastoja.

 

POŽARI I EKSPLOZIJE

Na području ZE-DO kantona nije bilo požara i eksplozija.

Izvor: MUP ZDK

NEMA KOMENTARA