Vjernicima sretan Uskrs i Vaskrs želi redakcija portala Jelah.info

Vjernicima sretan Uskrs i Vaskrs želi redakcija portala Jelah.info

867
0
PODIJELI

Uskrs i Vaskrs ove godine se proslavljaju istog dana, 20. aprila. Praznik je to kojim se slavi uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih kao najveći dokaz Božije svemoći.

Svojim uskrsnućem Isus Krist je pobijedio smrt i svim ljudima na Zemlji darovao vječni život. Usrks/Vaskrs je praznik pobjede života nad smrću, dobra nad zlom.

Proslavu, kojoj je prethodila priprema višenedjeljnim postom, vjernici najprije počinju u hramovima, okupljeni u zajednici na Svetoj liturgiji/misi, čiji vrhunac predstavlja pričešće – sjedinjenje sa Bogom.

Potom se proslava nastavlja u krugu porodice, gdje posebnu draž, naročito djeci, predstavlja tucanje šarenim jajima. Šareno jaje predstavlja simbol rađanja života, pile prokljuje ljusku i izlazi, kao što je Krist ustao iz mračnog groba.

Uskrs i Vaskrs donose poruke mira, suživota, poštovanja i ljubavi.

Svim katolicima, pravoslavcima, protestantima i pripadnicima Anglikanske crkve želimo da Uskrs/Vaskrs provedu u miru i blagostanju okruženi ljubavlju najmilijih, prijatelja i svih ljudi koji vas okružuju.

Pokucajte danas na vrata svojih komšija i poznanika i zajedno podijelite radost Uskrsa i Vaskrsa slaveći bogatstvo naše različitosti.

Uz želje za dobro zdravlje vama i vašim porodicama, portal Klix.ba vam želi sretne i blagosljevljene blagdanske dane.

Sretan i blagoslovljen Uskrs!
Hristos Voskrese!

NEMA KOMENTARA