Završen X Rastok Fest 2012‏

Završen X Rastok Fest 2012‏

237
0
PODIJELI

 

Na otvoreni konkurs za prijavu neafirmisanih bendova i umjetnika na ovogodišnji 10. Rastok Fest u periodu od 16. Maja do 24. Juna.2012. godine pristigle su 103 prijave muzičkih umjetnika (bendovi, DJ-evi, solo izvođači) i 20 prijava ostalih umjetnika (slikari, fotografi, grafiteri, dizajneri, pjesnici, plesne skupine i ostali umjetnici). Prijave su pristigle iz slijedećih zemalja: BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Slovenije.
Nakon što je Rastok žiri preslušao i pregledao sve prispjele prijave, izvršen je odabir bendova i umjetnika.


Da nije bilo sponzora nebi bilo ni nas. Hvala Vam: Ambasada Kraljevine Norveške u BiH, Premijer ZE-DO Kantona gosp. Fikret Plevljak, MZ Jelah, Općina Tešanj, Turistička zajednica ZE-DO Kantona, Bosnaexpress Doboj Jug, BH Telecom, Sindikat FAD-a Jelah.


Uprkos kašnjenju i nedovoljnom pružanju finansijske podrške za organizaciju desetog Rastok Festa, a samim tim i sa nastalim problemima u pojedinim segmentima organizacije, glavni muzički dio festivala po svom kvalitetu nije odstupao od prethodno održanih festivala. Program festivala sačinjavao je spoj različitih muzičkih pravaca koji su na jedan profesionalan i zanimljiv način predstavili publici ovogodišnji izvođači iz Sarajeva, Ljubljane, Zagreba, Žepča, Banjaluke, Kotor Varoši, Zenice, Tuzle, Jelaha, Tešnja.
Na samoj sceni i u eteru festivalskog prostora smjenjivali su se ritmovi Metala, Funka, Housa, Rapa, Rocka, Punka, Reggae, Ska, Drum’n’Bass. Odlična atmosfera u dvije festivalske muzičke noći, pred oko 1.500 raspjevanih i rasplesanih posjetilaca učinila je da je ovogodišnji jubilarni deseti Rastok Fest ocjenjen do sada najpozitivnijom ocjenom i da sam festival opravdava svoje postojanje kao jedan od kulturnih fenomena regije. Taj fenomen se ogleda posebno u tome što festival organizuju mladih ljudi, oslobođeni svih oblika predrasuda prema različitostima i kojima je cilj da kroz svoju ljubav prema muzici i samom festivalu prave staze u iskrenom povezivanju i dijalogu među mladim ljudima, kako u BiH, tako i u cijeloj regiji. Organizatori festivala, Jedinstvena organizacija mladih ( JOM ) iz Jelaha, zahvaljuje se svim dosadašnjim sponzorima u pružanju podrške u organizaciji festivala, a posebno vjernim posjetiocima koji već punih deset godina iz svih krajeva BiH dolaze na festival, a samim tim daju svoju aktivnu podršku urbanim muzičkim i kulturnim kretanjima u Bosni i Hercegovini. 


U sklopu samog festivala održan je i okrugli sto na temu  ” Deset godina Rastok Festa- kulturni fenomen regije” , sa osvrtom na nastanak festivala, razvoj i njegov kulturni značaj u regiji, kao i pogled na njegove daljnje perspektive u budućnosti. Namjera organizatora u organizovanju okruglog stola bila je ta da se iz ugla svakog sudionika napravi jedan presjek u nastanku i razvoju festivala. Svoje aktivno učešće na okruglom stolu uzeli su novinari sa Antena radija Jelah, Radija ZOS Matuzići-Doboj Jug, vokal grupe ” Erogene zone ”, kreatori festivala, predstavnici lokalne zajednice i nevladinog sektora.


Moto ovogodišnjeg festivala je bio “UNITE – Naš most je muzika i dijalog bez granica ”.


Glas MLADIH, potreba MLADIH, budućnost MLADIH, sigurno jedan od najvećih kulturnih fenomena u BiH koji, ostavlja neizbrisiv trag u razvoju mira i tolerancije na području BiH i EX- YU zemalja, slavi pripadnost ove generacije MLADIH novim vrijednostima, principima i vrijednostima života i suživota na ovim prostorima kao i jedinstvenost i zalaganje MLADIH u stvaranju kvalitetnijih i harmoničnijih uslova življenja na području općine Tešanj, BiH i ovog dijela Europe ali i šire. MLADI!, RASTOK FEST Vama nudi jedinstvenu mogućnost da izrazite svoje mišljenje, ostvarite svoje potencijale i doprinesete da VAŠA uloga u razvoju civilnog društva i stvaranju kvalitetnijih uslova življenja MLADIH postane snažna, vidljiva, prepoznata i prihvaćena kao ključni faktor u oblikovanju i transformaciji ove sredine u jedinstvenu, značajnu i demokratski opredijeljenju matricu za razbijanje kulturnih blokada i socijalnu integraciju MLADIH.

 

REALIZOVANI SADRŽAJ FESTIVALA
>>>>>> 13. JULI <<<<<<<

RASTOK ART (kreativne radionice) / Poligon Jelah
 
Učestvovali su:

Bojan Janjić – Teslić – Fotografija/Grafiti
Ljubomir Todorović – Banovići – Fotografija/Grafiti
Edmin Ibrakovič – Doboj – Slikarstvo
Željka Stanić – Prnjavor – Zanatstvo
Veliborka Živanić – Prnjavor – Zanatstvo
Jelena Gavrić – Prnjavor – Zanatstvo
Šejla Smajlović – Zenica – Zanatstvo

ELECTROSTOK / Poligon Jelah

Nastupili su:

Bosancheros Crew – Zenica – Ples 
Kazna i Scena – Tuzla – Rap
Zenicafaria Sound – Zenica – Reggae/Dub/Jungle
Omanian – Usora – Reggae/Dub/Dubstep/Drum’n’bass
DJ Demkee – Jelah – House
DJ Triksid – Jelah – Electro/House/Tech-House/Techno

__________________________________________________________________

>>>>>> 14. JULI <<<<<<

Održan je:

OKRUGLI STO na temu  ” Deset godina Rastok Festa- kulturni fenomen regije” 

RASTOK MUSIC NIGHT: 

Nastupili su:

Proces – Žepče – Funk/House/Rock
My Last Suicide – Banja Luka – Melodic Death Metal
Paddy’s Allstars – Zagreb (HR) – Irish/Punk
Grasshoppers – Kotor Varoš/Banja Luka – Reggae/Ska/Punk
Leni Kravac – Ljubljana (SLO) – Balkan Drum’n’Bass

SPECIJALNI GOST:

EROGENE ZONE – Sarajevo – Rock

_________________________________________________________________

>>>>>> 15. JULI

Poetry Jam / bašta Caffe „Club“ Jelah 

Nastupili su.

Elma Karahodžić – Jelah
Alma Mehičić – Doboj
Duško Ristić – Teslić 
Sanja Radulović – Doboj
Admir Skula – Jelah

Jelah.info

{gallery stories/galerije/rastok}

 

NEMA KOMENTARA