14.2 C
Tešanj
Petak, 24 Maja, 2024

247 miliona razloga: SDA sa partnerima vraća ‘koruptivnog’ Omera Škalju na čelo ZZO Zeničko-dobojskog kantona?!

Da li je očajna SDA sa partnerima spremna predati ovu značajnu funkciju čovjeku kojeg su 2018. godine izbacili iz stranke zbog kako su naveli “protustatutarnog djelovanja, grubog narušavanja ugleda stranke i otvorenog rada za političke oponente”?!

– Nova Vlada Zeničko-dobojskog kantona odlučna je da se suprotstavi svim oblicima kriminala i korupcije u organima uprave, javnim ustanovama i preduzećima. Stoga, na rukovodećim pozicijama u ovim subjektima moraju biti najkvalitetniji kadrovi, koji će se ponašati odgovorno i domaćinski i koji će vratiti zakonitost, rad i red kao temeljne društvene vrijednosti – izjavio je prije nekoliko dana SDA-ov premijer ZDK Nezir Pivić.

Nije trebalo ni mjesec dana da predsjednik SDA Zenica Nezir Pivić pokaže ono pravo lice na koje su građani ove zemlje tri decenije navikli. Tako su hitno smijenili tek postavljenu direktoricu Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, imajući u vidu da prethode višemilijonske tenderske nabavke ovog preduzeća, koje ima budžet od čak 247 miliona KM, te da im je za takav poduhvat potreban stari dokazani sumnjivi i kontraverzni kadrovi koji su uvijek bili spremni lične političke “talove” staviti ispred interesa građana ovog kantona.

Tako kao glavni pretendent za mjesto direktora ZZO ZDK figurira Omer Škaljo, o čijim aktivnostima za vrijeme rukovođenja ZZO ZDK u prošlosti temeljito pisao portal zurnal.info, koji navode “da je odmah po ove preuzimanju funkcije, povećao sebi platu na više od 8000 maraka primajući uporedo, nezakonito, i penziju, te kako su revizori utvrdili desetine nezakonitih zapošljavanja”.

– Prema informacijama koje imam, a što su zabrinjavajući podaci, proteklih dana vrši se veliki pritisak na ministricu zdravstva kako bi postavila penzionera Omera  Škalju za direktora ZZO ZDK. Do koje mjere ide pritisak govori i činjenica da su ministrici upućene prijetnje da će joj biti otkinuta glava, a što je, po mojim informacijama, već prijavila FMUP-u – tvrdi u svom facebook statusu gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

On ističe da je “žalosno da pored toliko školovanog i sposobnog kadra SDA, po svaku cijenu, još jednom šalje itekako lošu poruku svima koji trebaju odlučiti da li upisati fakultet ili otići iz ove države”.

Da li je očajna SDA sa partnerima spremna predati ovu značajnu funkciju čovjeku kojeg su 2018. godine izbacili iz stranke zbog kako su naveli “protustatutarnog djelovanja, grubog narušavanja ugleda stranke i otvorenog rada za političke oponente”, ostaje da se vidi narednih dana.

Izvor: Narod.ba

 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti