– U posljednja tri dana imamo osam novooboljelih koji su bili ranije identifikovani i proveli su obavezan period u samoizolaciji. Svi oni dolaze iz već poznatih klastera registrovanih na području Tešnja – kaže Huskić.

Nešto manje od trećine zaraženih nalazi se na liječenju na Odjelu za infektivne bolesti u Kantonalnoj bolnici u Zenici.

– U ovoj zdravstvenoj ustanovi smješteno je 20 pacijenata. Moram naglasiti da je 37 oboljelih odbilo na svoju odgovornost hospitalizaciju o čemu su obaviještene nadležne institucije i inspekcije. Od svih zaraženih većina ima lakše simptome, a osam naših građana ima upalu pluća – ističe Huskić.

Općina Tešanj je namjeravala da se oboljeli iz ove sredine smještaju u tamošnju bolnicu.

– Iskazali smo spremnost da se pacijenti hospitaliziraju u Opću bolnicu Tešanj, ali nismo dobili potrebne dozvole nadležnih kantonalnih i federalnih institucija – govori Huskić.

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić je potvrdio da su se po ovom pitanju obraćali federalnim organima.

– Tražili smo od Federalnog ministra zdravstva da se da saglasnost da se ti pacijenti mogu liječiti i u dijelu Opće bolnice Tešanj, koji bi bio kapacitiran i doveden u stanje da može primiti te pacijente. Ako dobijemo saglasnosti, normalno je da će se ljudi liječiti tamo – kaže Jupić.

faktor.ba/zosradio.ba