18.7 C
Tešanj
Petak, 20 Septembra, 2024

Netko će na sud zbog ekološke katastrofe

Nakon pomora biljnog i životinjskog svijeta u rijeci Usori nizvodno od Teslića, uzrokovanog još nepoznatom hemikalijom ispuštenom u rijeku Usoru iz neke od teslićkih tvornica, ribari uklanjaju uginulu ribu i zbrajaju štete.

Besim Sejdić, sekretar USRD “Blinker” kaže da uginula riba strašno zaudara te da će pomor, sigurno imati i sudski epilog.

Svi naši ribiči su na terenu. Voda se postupno razbistrava- Šteta je nemjerljiva. Nešto malo ribljeg fonda, uglavnom sitnih riba preživjelo je pronašavši zaklon u nekoj od manjih pritoka.

Mi ćemo održati vanrednu sjednicu UO Udruženja na kojoj ćemo usuglasiti stav da idemo s tužbom prema odgovornim zajedno s ostalim udruženjima- kaže Sejdić

Ono što vam možemo reći a to je da ćemo ustrajati u naporima da se krivac adekvatno i u skladu sa zakonom kazni- rekao nam je načelnik općine Teslić Milan Miličević.

Prema sadašnjim pokazateljima, voda iz vodovodnog sistema Tešanj-Jelah kvalitetom zadovoljava uslove određene Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, odnosno može se koristiti za piće.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti