17.9 C
Tešanj
Subota, 26 Oktobra, 2024

U BiH danas izuzetno vruće, temperature do 39 stepeni: Kakvo će vrijeme biti sutra i tokom vikenda

Danas je ljetnja dugodnevica, najduži dan u godini koji  označava početak ljeta.

Tada Sunčevi zraci padaju pod pravim uglom na sjeverni povratnik i pod najvećim uglom na sjevernu hemisferu. Dan traje mnogo duže, pa će danas trajati 15 sati i 35 minuta. Dug dan i položaj sunca utječu i na to da sunčevo zračenje bude jače, pa će UV indeks ovih dana biti veoma visok.

U Bosni i Hercegovini prvog dana ljeta bit će pretežno sunčano vrijeme.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 20, na jugu zemlje do 23, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 31 i 36, na jugu zemlje do 39 stepeni Celzijusa.

U Sarajevu sunčano. Jutarnja temperatura oko 17, a najviša dnevna temperatura zraka oko 34 stepena Celzijusa.

Usljed visokih temperatura koje će nepovoljno djelovati na ljudski organizam, biometeorološka prognoza bit će relativno nepovoljna širom zemlje.

Na sjeveroistoku zemlje će opća slika biti nešto lošija. Neophodno je posvetiti pažnju zaštiti od vrućine i štetnog UV zračenja.

Hronični bolesnici, starije osobe i djeca trebaju maksimalno reducirati aktivnosti u najtoplijem dijelu dana. Zbog manjka svježine tokom noći mogući su problemi sa snom.

U petak u našoj zemlji pretežno sunčano i vruće. Razvojem oblačnosti, u planisnkim područjima moguć je i kratkotrajni pljusak. Vjetar slab promjenljivog smjera.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20, na jugu zemlje do 24,a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 32 i 38, na jugu zemlje do 40 stepeni Celzijusa.

U subotu veći dio dana pretežno sunčano vrijeme. Usljed razvoja oblačnosti u poslijepodnevnim satima širom Bosne su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina.

Vjetar umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 22, na jugu zemlje do 26, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 32 i 38 stepeni Celzijusa.

U nedjelju sunčano vrijeme vrijeme uz malu do umjerenu oblačnosti. Tokom dana, postupno povećanje oblačnosti sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 22, na jugu zemlje do 26, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 35 stepeni Celzijusa.

Izvor: Faktor

Povezane vijesti

Najnovije vijesti