17.9 C
Tešanj
Subota, 26 Oktobra, 2024

Ukoliko putujete na godišnji odmor u EU ova pravila o unosu lijekova i gotovine morate znati

Unos lijekova koji sadrže drogu, također za lične potrebe putnika, moguće je prenijeti u količini potrebnoj za liječenje do najviše pet dana i to uz posjedovanje medicinske dokumentacije, iz koje proizlazi neophodnost uzimanja lijeka (kopiju recepta za lijek, prepis historije bolesti ili ovjerene potvrde doktora). Ako se radi o osobama koje su na supstitucijskoj terapiji, bolesti ovisnosti ili simptomatskoj terapiji u terminalnoj fazi malignih bolesti, dopuštena količina je za 15 dana lične upotrebe – kažu iz UIO-a.

Kada su u pitanju kućni ljubimci, dopušten je unos do pet kućnih ljubimaca po osobi uz obaveznu prijavu carinskom službeniku. Za unos pasa, mačaka i pitomih hrčaka iz trećih zemalja primjenjuju se sljedeći uvjeti: Kućni ljubimac mora biti označen ugradnjom čipa i biti uredno vakcinisan. Vlasnik ili posjednik kućnog ljubimca u trenutku ulaska u EU obavezan je carinskim službenicima prijaviti kućnog ljubimca, pokazati identifikacijski dokument (veterinarski certifikat ili pasoš ovisno o tome je li kućni ljubimac porijekom iz EU ili treće zemlje), pokazati pisanu izjavu da kućni ljubimci nisu predmet premještanja koje ima za cilj njihovu prodaju ili prijenos vlasništva.

Što se novca tiče, putnici koji ulaze u/izlaze iz EU ukoliko uz sebe, u svom prtljagu ili prevoznom sredstvu nose gotovinu u iznosu od 10.000 eura i više ili u protuvrijednosti u drugim valutama, obavezni su prijaviti gotovinu carini na graničnom prijelazu – kažu u UIO.

Izvor: bosnainfo

Povezane vijesti

Najnovije vijesti