21.8 C
Tešanj
Subota, 21 Septembra, 2024

Imunizacija ide sporo, ali kontinuirano napreduje: HPV u BiH i dalje tabu tema?

Iako zanimanje za vakcinaciju protiv humanog papiloma virusa (HPV) raste, naša zemlja je daleko od cilja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i stope vakcinisanosti od 90 posto.

Dostupne vakcine

Iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo FBiH su provođenje programa imunizacije protiv HPV-a započeli krajem 2022. godine, i to najprije u četiri kantona, a prošle godine je proširen na cijelu FBiH.

– U 2023. godini u FBiH je cijepljeno ukupno 1.200 djece i mladih prvom dozom cjepiva protiv HPV-a. Do kraja jula 2024. cijepljeno je dodatno 2.000 djece i mladih. U dvije godine provođenja imunizacije protiv HPV-a dvije doze cjepiva je primilo 1.350 djece i mladih. Imunizacija, iako sporije, kontinuirano napreduje u svim kantonima u Federaciji BiH – kazali su nam iz Službe.

Vakcine su, naglašavaju, dostupne, kvalitetne, visokoefikasne i besplatne. Iz Službe su podsjetili da je HPV grupa virusa koji se prenose spolnim putem. Podvlače da su imunizacija protiv HPV-a i redovni preventivni pregledi siguran način zaštite od karcinoma i bolesti uzrokovanih HPV-om.

– Vakcinacija se preporučuje djevojčicama i dječacima u dobi od 13 do 18 godina – prije izlaganja virusu, tj. prije početka spolne aktivnosti. Vakcina se može dati i starijima koji nisu prethodno vakcinisani. Daju se dvije doze devetovalentne vakcine protiv HPV-a, s razmakom od najmanje šest mjeseci između prve i druge doze vakcine – dodaju iz Službe.

Bolja edukacija

Prof. dr. sc. Vajdana Tomić, šefica Klinike za ginekologiju i porodništvo Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, kaže kako je važno da roditelji budu što bolje educirani u vezi s HPV-om i važnosti vakcinacije.

– Neophodna je saradnja i s obrazovnim ustanovama u tom pogledu, gdje bi se, također, prednost dala edukaciji, ali onoj neformalnoj. Iako se o toj temi slobodnije i otvorenije razgovara, moj dojam je da, s obzirom na naše kulturološke i druge značajke, to je i dalje djelimično tabu tema – kaže nam dr. Tomić.

Izvor: Avaz

Povezane vijesti

Najnovije vijesti