11.9 C
Tešanj
Četvrtak, 24 Oktobra, 2024

Građani negoduju: Nemoguć pristup objektima i izletištu na Trebačkom brdu

Već sedmicama je na lokalitetu Trebačko brdo iznad Tešnja vlasnicima i korisnicima onemogućen pristup antenama i predajnicima.

Pristup je onemogućen i građanima Tešnja koji ovaj lokalitet koriste kao izletište.

Razlog zbog kojeg nisu u stanju pristupiti svojim objektima i pratećoj infrastrukturi jeste nepristupačan put.

Naime, put je devastiran i prepriječen uslijed radova na eksploataciji kamena iz lokalnog kamenoloma.

Iz općinskih inspekcija u Tešnju konstatuju da firma “AB-TRANS” ima rješenje o urbanističkoj saglasnosti za eksploataciju mineralnih sirovina-krečnjaka na lokaciji Trebačko brdo k.č. broj:703/1 i dr.broj:12-19-12811/22 izdatu od Minstarstva za prostorno uređenje,promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona i Ugovor o koncesiji sa Ministarstvom za privredu Zeničko-dobojskog kantona.

Dodaju da je preko predmetne parcele i drugih (privatnih) parcela postojao šumski put (nije javni put) koji su koristili mještani i vlasnici i korisnici antena i predajnika na Trebačkom brdu.

Navode i da imaju informaciju da AB-TRANS ne osporava dalje korištenje “istog” puta samo što pri lošijim vremenskim uslovima i osporavanja od strane nekih vlasnika privatnih parcela kroz koje je sporni šumski put prolazio tada nije prohodan za vozila te za više informacija korisnike “puta” upućuju na AB-TRANSU direktno ili navedenim Ministarstvima obzirom da su ista izdala navedene dozvole.

No, iz resornog Ministarstva u ZDK odgovora nema.

S druge strane, niko ne tvrdi da firma AB-TRANS osporava prolaz, međutim u stanju kakvom je put trenutno prolazak nije moguć i svako ko bi pokušao ugrozio bi sopstveni život.

Iako šumski, radi se o jedinom pristupnom putu do objekata koji imaju potrebne dozvole, kakav je i onaj BH Telecoma na Trebačkom brdu.

To je jasno regulirano i različitim zakonima te podzakonskim aktima, o prostornom planiranju i građenju te zakonima o vlasničko-pravnim odnosima, kakav je i Zakon o stvarnim pravima Federacije Bosne i Hercegovine. On nalaže da, ako parcela nema direktan izlaz na javni put, moguće je da vlasnik te parcele može tražiti pravo služnosti prolaza preko susjednih parcela, što je već godinama slučaj na lokalitetu Trebačkog brda.

Važno je naglasiti da antene i predajnike na ovom lokalitetu koriste državne i federalne sigurnosne agencije, telekom operateri, pošte, radio stanice… te da bi rješavanje aktuelnog problema u svakoj uređenoj državi ili lokalnoj zajednici trebalo biti prioritet, pišu Vijesti.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti