14 C
Tešanj
Petak, 25 Oktobra, 2024

Više od 5 miliona KM stečenih kriminalom oduzeto i uplaćeno u budžet FBiH

U posljednjih 15 mjeseci, Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom prenijela je ukupno 5.138.301,36 KM trajno oduzetih sredstava u Budžet Federacije Bosne i Hercegovine, u skladu sa zakonskim odredbama.

Prema Zakonu o oduzimanju nezakonito stečene imovine, sav imetak oduzet kroz pravosudne postupke prelazi u vlasništvo Federacije BiH.

Dakle, prema članu 2, stav (2) Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom u Federaciji Bosne i Hercegovine, imovina trajno oduzeta na osnovu ovog zakona prelazi u vlasništvo Federacije BiH

“Navedena novčana sredstva su trajno oduzeta u skladu sa zaključenim sporazumima o priznanju krivice i presudama kantonalnih i općinskih sudova u Federaciji Bosne i Hercegovine i ista predstavljaju nezakonito stečenu imovinsku korist pribavljenu izvršenjem krivičnih djela organizovani kriminal, porezna utaja, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, udruživanje radi činjenja krivičnog djela u vezi s pranjem novca i drugim”, navode iz Agencije.

Agencija dodatno ističe kako će nastaviti s aktivnostima i pravnim postupcima kako bi se osigurala pravilna primjena zakona u preuzimanju i upravljanju oduzetom imovinom, prenosi Crna hronika.

“Ovim postupkom nastavljamo da osiguravamo pravičnost i transparentnost u upravljanju oduzetom imovinom, te pridonosimo borbi protiv korupcije i kriminala u Federaciji BiH,” poručuju iz Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti