14.8 C
Tešanj
Četvrtak, 19 Septembra, 2024

VIDEO: Na lokalitetu Lipe u rejonu Crnog vrha zasađen crni bor

Akcija Let's Do It, u okviru koje je planirano da se zasadi milion sadnica u BiH, naišla je na podršku i u Tešnju. Uz potporu Šumske uprave, Mladi Crvenog križa u Tešnju su organizirali akciju pošumljavanja na lokalitetu Lipe u rejonu Crnog vrha.

Pridružili su im se lovci, izviđači, planinari i šumari. Zasađeno je oko 2.500 sadnica crnog bora.

Lijepo vrijeme i predivan šumski ambijent dočekali su učesnike akcije. Organizatori su, ističu, očekivali veći odziv, ali akcija je uspješno provedena.

Pod budnim okom stručnjaka, svaka od 2.500 sadnica crnog bora zasađena je u skladu s propisima. Mladi su svjesni važnosti sličnih akcija.

“Svjesni smo da trebamo čuvati naš okoliš i da trebamo pomagati da on ostane sljedećim generacijama koje će šetati i prolaziti ovim prostorima”, kaže Emir Turalić, učesnik akcije.

“Dužnost svakog od nas, pogotovo mladih osoba, jeste da učine sve što mogu za očuvanje okoline u kojoj žive”, kazala je Asja Hodžić, učesnica akcije.

U Šumariji će uskoro organizirati novu akciju, kojom je planirano pošumljavanje jednog hektara zemljišta zahvaćenog erozijom. S pravom ponovo računaju na podršku stnovništva, posebno mladih.

Federalna Televizija/Jelah.info

Povezane vijesti

Najnovije vijesti