22.9 C
Tešanj
Ponedjeljak, 27 Maja, 2024

Akcija kontrole zimske opreme na putevima u Općini Tešanj

Imajući u vidu činjenicu da je u zimskim uslovima otežano odvijanje saobraćaja, kada su povećani rizici nastupanja saobraćajnih nezgoda, posebno sa teškim posljedicama, sa ciljem stvaranja visokog stepena bezbjednosti odvijanja saobraćaja na svim putevima na području Kantona, u vremenskom periodu od 4. do 11. decembra, policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona poduzimaće pojačane aktivnosti na kontroli svih učesnika u saobraćaju, posebno na kontroli posjedovanja i korištenja odgovarajuće zimske opreme u vozilima.

– Aktivnosti policijskih službenika u naznačenoj akciji bit će usmjerene na preduzimanje represivnih mjera prema vozačima za koje se utvrdi da su počinili prekršaje koji se ogledaju u neposjedovanju i nekorištenju zimske opreme, te će se sankcionisati i drugi učesnici u saobraćaju u slučajevima kršenja propisa iz Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH i Pravilnika o saobraćaju u zimskim uvjetima – pojašnjava Aldina Ahmić, glasnogovornica MUP-a ZDK.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK upozorava sve učesnike u saobraćaju da se pridržavaju saobraćajnih propisa, da upravljaju svojim vozilima krajnje oprezno, da prilagode vožnju i brzinu kretanja vozila osobinama i stanju puta, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama kao i stanju vozila i tereta, te na taj način doprinesu stvaranju i obezbjeđenju lične sigurnosti i sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti