14.2 C
Tešanj
Utorak, 16 Aprila, 2024

Akcija UIO BiH: Oduzeta građevinska oprema, maziva i ulja vrijednosti oko 70.000 KM

Na području Hercegovine službenici Uprave za indirektno oporezivanje privremeno su oduzeli veću količinu građevinske opreme i alata na graničnom prijelazu Bijača.

Detaljnim pregledom kontejnerske pošiljke iz Kine otkrivena je veća količina građevinske opreme i alata koja nije bila prijavljena carinskim organima prilikom ulaska u carinsko područje Bosne i Hercegovine. Vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na 56.000 KM, a protiv učinioca nezakonitih radnji preduzete su zakonski propisane mjere.

Aktivnosti na terenu provedene su u okviru Programa kontrole kontejnera u BiH, koji je finansiran od strane Svjetske carinske organizacije (WCO) i Kancelarije Ujedinjenih naroda za borbu protiv droge i kriminala (UNDOC).

Na području Posavine službenici Uprave za indirektno oporezivanje privremeno su u carinskoj ispostavi Šamac oduzeli ulja i maziva koja su se pokušala prokrijumčariti u Bosnu i Hercegovinu. Detaljnim pregledom pošiljke prijavljene za uvozno carinjenje u kojoj su se nalazila razna motorna ulja, maziva i aditivi, pored robe prijavljene za uvozno carinjenje, službenici UIO pronašli su i dio robe koji nije bio prikazan u uvoznoj dokumentaciji.

Neprijavljena roba je bila sakrivena u središnjem dijelu tovarnog prostora okružena uredno prijavljenom robom. Licu koje je počinilo prekršaj izdan je prekršajni nalog, a roba čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 9.736 KM privremo je oduzeta.

Prilikom pоduzimanja mjera iz svoje nadležnosti službenici UIO iz Sektora za provođenje propisa i Sektora za carine koristili su specijalizovanu opremu, donirana Upravi od strane Ambasade SAD-a u BiH putem Programa EXBS, kao i od strane UNDP/UNODC-a, piše Radio Sarajevo.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti