22.7 C
Tešanj
Utorak, 25 Juna, 2024

Ispravka – Vijest da su “Akcize na naftu ukinute, ali niže cijene goriva još daleko”, nije tačna

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izglasao je u prvom čitanju izmjene Zakona o akcizima u BiH kojim se predviđa ukidanje akciza na šest mjeseci.

No, ako ste se obradovali skorom padu cijena goriva, na to ćemo još pričekati. Možda i na drugi saziv Doma naroda. Da bi ovo bilo usvojeno, potrebno je da prođe amandmansak faza i novi krug glasanja. Inače, znamo da su nam parlamentarci prezaposleni, pa odmor ne smije trpjeti.

Ova vijest je izmijenjena u odnosu na prvobitnu verziju zbog netačne tvrdnje da su akcize ukinute. Opširnije pročitajte ovdje.

Minimalno 35 feniga trebala bi biti niža cijena goriva nakon privremenog ukidanja akciza. Kada? Čini se, ne uskoro. I to zbog zakonskih procedura.

“Amandmanska faza je neizvjesna, ja pretpostavljam da je ovo posljednja sjednica Doma, iako svi tvrde da će biti još jedna. U ranijim sazivima je bila praksa da se poslije augusta ne zakazuju sjednice pošto se ulazi u izborni ciklus. Vjerujem da će to biti i ovaj put i da vas napomenem da još uvijek nije stupio na snagu Zakon o PDV-u”, kazao je Mladen Bosić, delegat u Domu naroda PS BiH (SDS).

“150 dana je prošlo kako smo mi tu odluku donijeli u PD, 150 dana je dvaki dan gorivo moglo biti jeftinije za pola marke, i danas SNSD na jedan vrlo ružan način ne prihvatajući ranije ni hitnu ni skraćenu proceduru, podržava to u prvom čitanju, i najavljuje neke amandmane u drugom čitanju, što znači dodatno usaglašavanje, dodatno razvlačenje ii namjerno prolongiranje ukidanja akciza”, kazao je Branislav Borenović, zastupnik u Predstaničkom domu PS BiH (PDP).

No, iako jednoglasno usvojen, prijedlogom nisu svi bili oduševljeni. Iako je prethodno Ustavnopravna komisija podržala ovaj prijedlog, iz SNSD-a, čiji su delegati, uz HDZ-ove, ranije spriječavali ukidanje akciza, kažu zakon nije po pravnim propisima. Za su glasali jedino jer imaju mogućnost amandmanski ga poboljšati. Dok s druge strane pojedini smatraju da su se za privremeno ukidanje akciza stekli svi uslovi.

“Ne nestaje taj član 17 koji je osnovna odrednica zakona o akcizama , on se ne precrtava i ne gubi, nego mu se utvrđuje rok trajanja nakon čega se ponovo vraća na stanje u skladu sa tržišnim uslovima, znači samo parlament može promijeniti to. Nema Savjet ministara nadležnost da dira po zakonu a zamislite te provalije, pošto je pitanje kad će se formirati PS u naredom sazivu”, kazala je Dušanka Majkić, delegat u Domu naroda PS BiH (SNSD).

“Ono što je vrlo pozitivno u ovom svemu je da su entitetske vlade kazale da njima to nije problem i da su budžeti u suficitu, zašto su budžeti u suficitu, pa zato što imamo ogromnu inflaciju i mnogo se više sredstava prikuplja nego ranije, i ovih oko 30 miliona postoje u budžetima”, kazao je Saša Magazinović, zastupnik u Predstavničkom domu PS BiH.

Bavili su se iznosima i delegati Doma naroda, ali i poslanici Predstavničkog doma državnog parlamenta, ali plata i naknada zaposlenih u državnim institucijama. Podržali su HDZ-ov prijedlog za promjenu koeficijenta za obračun plata državnim službenicima, ali nisu prijedlog Kluba Bošnjaka da se smanje njihovi koeficijenti. Podrški nisu dali ni Prijedlogu poslanika Damira Arnauta da se ograniči iznos otpremnine.

“Neshvatljvo je da jučer na Domu naroda na komisijama se obara peti put zakon koji je pet puta prošao u PD da se smanje otpremnine, i predvodnik toga je Dušankka Majkić koja je personifiacija uzimanja otpremnije i onda zasnivanja radnog odnosa idući dan. Naravno tu joj se pridružilo još nekoiko penzionera iz HDZ-a i SNSD-a. Ovo što oni traže dodatne delegate je zapravo jer se boje da će jednog dana izgubiti većinu, da će doći neka opozicija iz njihovih redova, između ostalog koja će ukinuti ove privilegije”, kazao je Arnaut.

Privilegija se očito teško odreći, posebno u vrijeme rekordne inflacije. A kako će je preživjeti građani, za tim očito ne mare, piše N1.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti