21.1 C
Tešanj
Srijeda, 22 Maja, 2024

Ako umrem, svoje nasljednike testamentom sam obavezao da ostvare pravdu, u protivnom nema nasljedstva, sve će biti Vakuf!

Nekoliko je dana Muhamed Đonlagić iz Jelaha pokušavao da dođe do naše redakcije. Jako mu se žurilo da nam kaže šta će se desiti ako on, nedajbože, umre! A zašto bi to bila vijest za novine, 73 su vam godine, bez uvrede pitamo Đonlagića?

– Pa, vi ste više puta objavljivali da ja skoro 20 godina ne mogu da ostvarim pravdu na sudu. Komšija Salih Ćorić neće da ukloni kuću koju je bespravno napravio na državnoj zemlji, gotovo u mom dvorištu. Već i vrapci znaju da u svoju korist imam presude svih mogućih sudova. Čak je i najviša instanca u ovoj državi – Ustavni sud BiH, još prije tri godine naredio Općinskom sudu u Tešnju da sruši to ruglo u centru Jelaha – uzbuđeno priča Muhamed Đonlagić, kojega smo podsjetili da nije rekao ništa novo.

Zapravo nam je Muhamed želio otkriti zašto se odugovlači sa izvršenjem presude Ustavnog suda, odnosno rušenjem Ćorićevog objekta.

– Slušajte…Ja imam 73 godine, i oni jedva čekaju da umrem. Uzdaju se u biološki sat, on im je najveći saveznik. Ali, „da se vlasi ne dosjete“: upravo sam kod notara napravio testament, u kojem piše šta će se desiti ako se presuda Ustavnog suda ne izvrši dok sam ja živ. A piše da moji nasljednici moraju nastaviti insistirati da se pravda izvrši. U protivnom, niko neće dobiti ništa od moje pozamašne imovine, već će sve biti uvakufljeno – odlučan je Đonlagić.

On podsjeća da ima „jakog sina, i još jačeg zeta za kojeg je dokazano da je strasno opasan kada ga neko naljuti“. Šta to znači, pitamo Đonlagića? „To znači da oni neće stojati skrštenih ruku ako ih budu pokušali tući kao što su mene brutalno pretukli prije godinu dana. Ionako sam ih tada jedva spriječio da me idu, kako su rekli, osvetiti. Pogotovo je moj zet bio kritično nervozan“, pojašnjava Muhamed Đonlagić, i ponavlja: „Dakle, nema rušenja objekta – nema nasljedstva! Sve će biti vakufska imovina!“ Pa, to je brutalno, primjećujemo… „Brutalno ili ne – pravda će biti ostvarena po svaku cijenu!“, tvrdoglav je Đonlagić. Ipak je to, mora se priznati, vijest.

Podsjećamo, izvršenje presude Ustavnog suda BiH, tj. rušenje bespravnog objekta u Jelahu, zakazano je za ponedjeljak, 18. maja. Ne velikom je ispitu postupajuća sutkinja Besima Ajanović, a pogotovo sudska policija koja se do sada pokazala kao najslabija karika. Muhamed Đonlagić kaže da je ohrabren time što su juče u Tuzli zbog kriminala uhapšeni policijski dužnosnici.

“Da li će država i četvrti put dozvoliti da se tjera šega s njom”, pita se Đonlagić, “i kada ce ovdje neko biti uhapsen, jer kandidata ima. Drzava mora vec jednom pokazati da ima muda!”

Autor: Z. J./Dnevni Avaz

Povezane vijesti

Najnovije vijesti