20.8 C
Tešanj
Utorak, 28 Maja, 2024

Alarm za cijelo društvo: Djeca prijete djeci

Prije nekoliko dana Tuzlu je potresao slučaj dječaka koji je svojim drugarima iz razreda putem poruka prijetio ubistvom. Dječak za sada nastavu prati od kuće, roditelji ne kriju zabrinutost i s pravom pitaju gdje su institucije da zaštite djecu kojoj je prijećeno, ali i pomognu djetetu koje je došlo u situaciju da na ovakav način reaguje prema školskim drugarima.

Maja Alibašić, majka djevojčice koja je dobila prijetnje smrću od svog školskog drugara iz sedmog razreda, vidno je uznemirena. Posljednjih dana čeka bilo kakav odgovor iz institucija, otvoreno javno govori o ovom problemu kako bi alarmirala cijelu društvenu zajednicu da se problem riješi. Želi znati što je poduzeto da se dječaku koji je prijetio putem poruka pomogne, zašto je došao u ovakvu situaciju.

“Ja sam u ponedjeljak, kada sam bila s direktoricom govorila da tom djetetu treba pomoć. Institucije koje treba da se pobrinu, treba da se brinu za to dijete. To dijete nije krivo. Vjerovatno nema ono što njemu treba. Ja sam majka I znam šta djetetu treba. Očito skreće pažnju na sebe, ali na pogrešan način”, govori Maja Alibašić.

Kada su prijeteće poruke upućene djeci, direktorica škole je odmah po dojavi od roditelja prijavila slučaj policiji i Centru za socijalni rad. Sve isntitucije koje skrbe o djeci s poremećajima u ponašanju odmah su bile uključene

“Mi smo kao škola poduzeli sve korake prema nadležnim institucijama koje su uradile zaista svoj dio posla. Učenici su zaštićeni, protiv učenika je prema pravilniku pokrenut postupak. Pored toga što je pokrenut postupak, dječaku je pružena zdravstvena zaštita”, kaže direktorica osnovne škole Solina Belma Smajić.

Iz Tužiteljstva Tuzlanskog kantona za BHRT je rečeno da oni nemaju nadležnost postupati u ovom slučaju budući da se radi o djetetu. Kako smo uspjeli saznati dječak se pokajao zbog svega I obrazložio da se šalio. Sada je sve na Centru za socijalni rad koji je odmah preuzeo brigu nad djetetom I pravovremeno reagirao.

“Vjerovatno jedan slijed nemilih događaja koji se desio u skorije vrijeme utjecao na to da smo svi u sistemu malo agilniji I pokušali smo svi od sebe dati maksimum kako bismo izbjegli određene neželjene posljedice. Ali sa tom djecom I djecom koja su možda bila u tom okruženju ili koja su to pričitala I bila u sistemu, naravno svima njima treba određena podrška”, mišljenja je Lejla Sadiković, direktorica Centra za socijalni rad Tuzla.

Ključno pitanje kada se dogode ovakve situacije je zašto je dijete reagiralo prema svojim školskim drugarima na ovakav način.

“Ova situacija govori nama stvarno da imamo sve veći I veći broj djece koja na neki način odstupaju od normi, od tipičnog puta odrastanja I govori zapravo o tome koliko je današnjoj djeci I mladima potrebna podrška u tom procesu odrastanja”, kaže Danijel Vasilj, asistent na Odsjeku poremaćaji u ponašanju Univerziteta u Tuzli.

“Djeci treba pomoći, jer mislim da smo ko društvo, ko prosvjeta… svi smo zakazali”, kaže Maja Alibašić.

Ovaj posljednji slučaj prijetnji jednog dječaka je alarm za cijelo društvo. Jer su očito djeca u ovakavom sustavu sve više ugrožena I nesigurna.

Izvor: bosnainfo.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti