36.7 C
Tešanj
Utorak, 16 Jula, 2024

Alarmantno: Od 10 kantona, u 8 smanjen broj upisanih osnovaca i srednjoškolaca

Nova školska godina počinje sa manje upisanih prvačića u cijeloj Bosni i Hercegovini što je posljedica velikog iseljavanja stanovništva iz BiH ali i negativnog prirodnog prirašataja. U pojedinim općinama, u nekim školama nijedan učenik se nije upisao u prvi razred osnovne škole.

Nestaju cijeli razredi, škole se zatvaraju, odlaze učenici, a nastavnici ostaju bez posla. Opis je stanja uoči nove školske godine u većem dijelu Bosne i Hercegovine. U Federaciji Bosne i Hercegovine, od 10 kantona, u osam je ove godine manje upisanih učenika u prve razrede i osnovnih, ali i srednjih škola.

Pozitivan trend, odnosno povećan broj prvačića zabilježen je u Kantonu Sarajevo i u Bosansko-podrinjskom kantonu. Konkretno, u Kantonu Sarajevo u osnovnu školu je upisano 37.020 učenika, a u srednju školu 15.255 učenika. Slično stanje je bilo i prošle godine, pa se zaključuje da nema znatnije promjene. Na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde još uvijek nema preciznih podataka za ovu godinu, ali prema informacijama resornog ministarstva, bit će slično kao i prošle godine kada je upisano skoro 1900 osnovaca i oko 1000 srednjoškolaca.

Ovdje završava pozitivna statistika. U Mostaru su ove godine upisana 932 prvačića, što je znatno manje u odnosu na prošlogodišnjih 1019. U Livnu se broj prvačića smanjio za cijelo jedno odjeljenje po školi.

U Zeničko-dobojskom kantonu u školske klupe će 3.442 prvačića, a prošle godine bilo je upisano oko 3.750 prvačića. Dakle, ove godine škole ostaju bez 300 novih učenika. Slično je i sa srednjim školama.

Prema posljednjim infomacijama, u Tuzlanskom kantonu je upisano 3878 prvačića, što je za 220 manje učenika nego 2018. godine. Slično je i u Srednjobosanskom kantonu. Tamo je 184 učenika manje upisano, iliti bit će šest razreda manje. Alarmantno je u Unsko-sanskom kantonu, gdje je, podsjetimo najavljeno zatvaranje 39 osnovnih škola, najviše mjesnih u ruralnim sredinama. Prema statistici, bez posla bi u ovom kantonu moglo ostati 229 učitelja i nastavnika.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti