5.3 C
Tešanj
Nedjelja, 21 Aprila, 2024

Aldin Turkeš: Rado dolazim u Tešanj i čekam poziv u reprezentaciju

Aldin Turkeš (24) je imao sezonu iz snova u švicarskoj Lozani. Bivši mladi reprezentativac BiH zabio je 25 golova u sezoni, od toga 3 u kupu, a 22 u drugoj ligi Švicarske gdje je Lozana na kraju završila na prvom mjestu i plasirala se u prvu ligu.

Ovaj 1,93 m visoki napadač i prvi strijelac druge švicarske lige za Reprezentacija.ba je govorio o odličnim nastupima u Švicarskoj u kojoj je u posljednje dvije sezone zabio čak 43 gola, reprezentaciji BiH, Tešnju, fudbalskim počecima, ali i o nastavku svoje karijere.

Kakvi su dojmovi nakon sezone, 25 golova nije malo?

“Nije malo postići 25 golova. Mnogo sam radio. Prije treninga, nakon treninga, zatim u teretani. Radio sam mnogo na sebi i isplatilo se.”

Kako se proslavila titula?

“Nismo ni mogli proslaviti titulu kako treba zbog situacije sa koronom. Uspjeli smo otići u jedan restoran na večeru, ali sigurno da bi slavlje bilo drugačije da nema korone.”

Inače sa kim se najviše družiš u klubu, kakvi su planovi za odmor?

“Najviše se družim sa Stjepanom Kukuruzovićem. Zajedno smo igrali u Vaduzu i ponovo smo u istoj ekipi. Znamo se duži period. Trenutno se nalazim u Nici i tu ću provesti odmor nakon ove sezone.”

Igrao si za U21 reprezentaciju samo jednom protiv Portugala i zabio si gol, a onda te niko više nije zvao? Imaš li i dalje neke kontakte sa reprezentacijom BiH?

“Nemam više kontakte sa ljudima iz reprezentacije BiH. Ipak, nadam se da ću dobiti poziv u A reprezentaciju.”

Rođen si u Švicarskoj, ali veze sa BiH su vrlo jake, porijeklom si ako se ne varamo iz Tešnja?

“Rođen sam u švicarskom gradu Zugu, ali porijeklom sam iz Tešnja. Moji roditelji su rođeni u Tešnju. Imam porodicu u Tešnju i volim da dođem u taj grad kada god imam vremena. Otac mi je igrao fudbal i uvijek me motivisao te mi davao korisne savjete. Od malih nogu sam imao jasan cilj, a to je da postanem veliki fudbaler. Svoju karijeru sam počeo u klubu FC Rotkreuz. Nadam se da će moja karijera potrajati još dugo.”

Kada pogledaš svoj put, odkud u zadnje dvije sezone da si tako eksplodirao pa da si u zadnje dvije sezone dao 43 gola? Da li je dolazak u Lozanu bio pravi potez i zašto?

“Bilo je dosta odricanja i mnogo sam uložio u sebe i svoje tijelo. Stalno sam trenirao, a nekada sam ostajao i nakon treninga. Dolazak u Lozanu je bio pravi potez za mene. Dobio sam dodatnu motivaciju da još više radim na sebi nego što je to bilo prije. Svaki novi gol mi je bio dodatna motivacija i nikada ne odustajem.”

Hoćeš li ostati u klubu, kakvi su tvoji planovi i kakvi su planovi kluba?

“Planovi kluba za narednu sezonu su zaista veliki. Cilj je da budemo među prve četiri ekipe. Što se tiče mene i mojih planova, još uvijek ništa ne znam. Nakon odmora ću biti pun energije i motivacije da se ponovo posvetim daljnim ciljevima.”

Aldin Turkeš je rođen 22. aprila 1996. godine u švicarskom Zugu. Nastupao je za U18, U19 i U20 Švicarsku te za U21 BiH za koju je postigao gol u debitantskom nastupu protiv Portugala. Karijeru je počeo u klubu FC Rotkreuz, a igrao je za omladinske kategorije Luzerna, Grasshoppera, Zuricha te seniorske timove Vaduza, Rapperswila i Lozane, čiji je trenutno član.

Izvor: Reprezentacija.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti