15.1 C
Tešanj
Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024

Alema Dolamić očekivala deportaciju sestre i njeno troje djece: Obećali su mi da će ih vratiti iz Sirije, ali sam prevarena!

Alemina borba da se njena sestra vrati u BiH traje još od 2017. godine kada joj se prvi put javila Adela i rekla gdje se nalazi i ko su bh. državljani koji su još s njom u logoru

Obećali su mi da će doći još u prvoj turi, ali od toga nije bilo ništa. U aprilu je deportovan Ibro Ćufurović, i sad nakon osam mjeseci ova grupa. I šta sad, da čekam još osam mjeseci za sljedeću turu, ogorčena je Alema.

Njenu sestru Adelu i tada osmogodišnju kćerku još 2014. godine suprugu Nermin Jahić odvodi iz Austrije u Siriju. Po dolasku, Jahić se pridružuje takozvanoj Islamskoj državi. Alemina sestra je u Siriji rodila još dvoje djece, a nakon pogibije supruga smještena je u kuću za udovice boraca ISIL-a sa još oko 80 žena i 160 djece. Ubrzo nakon toga uspjela je pobjeći, a na kraju je zarobljava kurdska vojska.

Ona je već tri godine sa djecom u logoru. Pod 24-satnom su kontrolom. Spavaju u šatoru, na betonu, ogorčena je Dolamić.

Podsjeća da joj se sestra javila još 2017. godine i da joj je u poruci poslala imena svih bh. državljana koji su s njom. Zamolila je da o tome obavijesti nadležne organe da im pomognu. Od tada traje Alemina borba. Obraćala se ambasadama BiH u Turskoj i Jordanu, Međunarodnom komitetu Crvenog krsta, Ministarstvu vanjskih poslova, Ministarstvu sigurnosti, SIPA….

Uspjela je okupiti i druge roditelje čija su djeca također iz BiH otišla u Siriju i nudila im je informacije o tome gdje su, kako su…

– Sa mojom sestrom su trebali doći i Muamera Muhamedagić i Armin Ćurt. Njegovoj majci je rečeno da će doći i ženi je sinoć pozlilo kada je čula da on nije u ovoj grupi, tvrdi Dolamić.

Kako saznajemo, u grupi žena i djece koji su deportovani su supruga i djeca Ibre Ćufurovića, koji je u Sudu BiH početkom decembra priznao krivicu za ratovanje u Siriji.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti