14.2 C
Tešanj
Utorak, 16 Aprila, 2024

Alen Planjac: Probudimo svijest o čitanju knjiga

Statistike pokazuju kako današnji učenici sve manje vremena posvećuju knjigama. Moderna televizija, otmjeni telefoni, računari, ali ni Internet ne pridonose tome da se mlađe generacije upoznaju s kvalitetnom literaturom niti pravom umjetnošću uopće. No, u svakim tržišnim prilikama i vremenima, postoje i oni koji se svim silama trude da očuvaju, ničim zamjenjivi miris papira, te njeguju kulturu čitanja knjige.

To uspješno čini porodica Planjac iz Tešnja, koja je davne 1988.godine, predvođena dječijim piscem, dr. Bajruzinom Hajrom, u rodnom gradu pokrenula, prvo Književnu zajednicu „Studenac“, potom Izdavačko preduzeće „Mak Dizdar“, a na posljetku i Izdavačko štamparsko knjižarsko preduzeće Planjax, kojim danas rukovodi Alen Planjac. Kroz dugi niz godina poslovanja kompanija se specijalizirala za izdavanje i štampanje svih vrsta knjiga sa različitim tipovima uveza.

– Danas nakon 30 godina biznis porodice Planjac, uvezan u „Planjax group“, čine Knjižarska kuća „Planjax komerc“ , „Planjax Produkt“ te Centar za obrazovanje i obuku odraslih EDUKA BH. Pokretač i idejni tvorac je otac, koji je i dječiji pisac dr. Bajruzin Hajro Planjac i majka Medina. Sestra, brat i ja smo nastavili njihovim stopamo i prošili tu priču – kaže Alen za naš magazin.

Hvale vrijedna je činjenica da on svake godine kroz projekt „Poklon knjiga za peticu“ daruje knjige odličnim učenicima na prostoru BiH.

– Porodica Planjac i „Planjax group“ tri decenije rade na afirmaciji i popularizaciji knjige u Bosni i Hercegovini. Stojimo iza projekata „KO JE KO u BiH“, Historija Bosne i Hercegovine 1788-1878, te projekta „Poklon knjiga za peticu“, gdje svake godine nagradimo oko 15.000 učenika u cijeloj BiH besplatnom knjigom. Izdavačko štamparska kuća Planjax komerc Tešanj odlučila je u naše škole vratiti taj stari, lijepi običaj. Prije devet godina pokrenuli smo ovaj plemeniti projekat kojim želimo za svakog odlikaša u BiH obezbjediti poklon knjigu. Projekat „Poklon knjiga za peticu“ jedini je u BiH, gdje se učenici na kraju godina nagrađuju knjigom. U ovih devet godina poklonili smo oko 140.000 knjiga. Projekat ne bi uspio bez svih prijatelja knjige, naših poslovnih partnera, direktora škola, nastavnika i učenika koji učestvuju u ovom projektu – pojašnjava Alen.

Ako bismo tridesetogodišnji uspjeh Planjaxa prikazivali u brojkama, on bi bio impresivan: više od 3.000 izdatih naslova, 72 priznanja i više od 6.500 zadovoljnih klijenata.

– Moram priznati da sam ponosan na činjenicu da smo planove koje smo pravili u 2018., već u januaru 2019., realizirali. Mjesec januar je za svaku branšu koban, međutim, uspjeli smo izdati, odštampati i plasirati 31 knjigu, svaki dan po jednu, što je i rekord. Naš trud i zalaganje su se itekako isplatili. Ponosan sam na svaki naš proizvod koji plasiramo. Mala smo zemlja, nažalost politika i političke vođe prave negativnu atmosferu za rad, ne mogu  da se dogovore oko jezika, pisma, potrebna je reforma školstva, svaki kanton radi po drugom planu i programu, udžbenici su nam različiti, čak imamo iskustvo da pojedine škole, iz pojedinih dijelova BiH ne žele da prime knjige na poklon za učenike, jer nisu autori iz njihovog naroda, što je suludo. U knjigama koje poklanjamo su zastupljeni svi autori, svih naroda – govori on.

Tržišne prilike i ponude se mijenjaju iz godine u godinu, izdavaštvu ne pomaže ni tehnologija, naprotiv, pametni telefoni, tablet uređaji…,u mnogim domovima su zamijenili kvalitetne naslove, no, naš sagovornik i u ovakvim, izazovnim prilikama, zna ključ opstanka.

– U posljednjih 15 godina grafička industrija u svijetu je u padu. Ključ našeg opstanka su brzina, fleksibilnost i kvalitet, kao i činjenica da se trudimo biti inovativni u plasiranju knjiga na tržište.Nas u Planjax Groupu ima 60. Izdajemo, štampamo, prodajemo knjige. U današnjem vremenu mi smo pravi primjer bosanskog inata – govori Alen.

Biti veliki znači i truditi se biti društveno odgovoran. Planjax sa svim svojim poslovnim jedinicama se trudi da i na ovom polju bude kompanija za primjer.

– Mala smo grupacija. Poklanjamo najviše knjige kroz projekat „Poklon knjiga za peticu“, te na taj način se trudimo probuditi svijest o knjizi. Finansiramo, podstičemo i afirmišemo ljude o knjizi. Imamo konkurs Planjaxovo Pero: “Najlješa priča za djecu i omladinu” gdje prvu, drugu i treću novčanu nagradu dodjelimo svake godine nekom od udruženja za djecu. U dogovoru sa školama, pravimo besplatne exkurzije u planjax group, gdje nas godišnje posjeti  50 tak škola, obiđu proizvodne pogone, vide kako se prave knjige, druže se sa piscem. 

Apel roditeljima: Ako ne budemo čitali, pročitat će nas

– U današnje vrijeme IT-a, svi smo na telefonima, djeci odmah kupujemo telefone, tablete…, i sve to poštujem, ali apeliram na roditelje – kupujte djeci knjige. Stvarajte im naviku da ih čitaju. Citirat ću Pavčeka (Tone,op.a): „Ako ne budemo čitali, pročitat će nas“.

Azra.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti