25.8 C
Tešanj
Utorak, 16 Aprila, 2024

Almir Agić, prvak BiH u radioamaterizmu: Najveća satisfakcija mi je da djeca zavole radioamaterstvo

Radioamateri su ljudi koji su zaljubljenici u tehniku i radiotalase. Oni su i iznimni ljubitelji prirode, ali i geografije. Putem radiotalasa komuniciraju s drugim radioamaterima, kako u svojoj državi, tako i izvan nje.

Jedan od najmlađih radioklubova u Bosni i Hercegovini je Radioklub “Pousorje” koji kao zvijezdu vodilju ima približavanje radioamaterizma mladim ljudima. Almir Agić, predsjednik kluba, ističe kako radioamaterizam u BiH postoji isključivo voljom i željom radioamatera, dodajući kako se njihova važnost ogleda u teškim situacijama poput ratnih okolnosti ili prirodnih nepogoda s obzirom na to da prvi uspostavljaju pokidane veze. U ovom klubu ga vodi entuzijazam, volja i želja da ono što zna, prenese na kolegice i kolege radioamatere. Također, uposlenik je na lokalnoj radiostanici Antena radio Jelah.

Agić je ove godine postavo prvak Bosne i Hercegovine u radioamaterstvu.

“Postoji najjača i najstarija radioamaterska organizacija na svijetu ARRL (Američka radiorelejna liga) koja organizira brojna takmičenja. ali jedno od prvih tokom svake godine je takmičenje RTTY Roundup, ustvari radioteleprintersko takmičenje”, pojašnjava Agić za Anadolu Agency (AA), otkrivajući kako je radioteleprinter, ustvari, jedna vrsta telegrafije, tj. brze telegrafije koja se radi pomoću računara.

Čim je Radioklub “Pousorje” krenuo s radom, odlučili su se okrenuti digitalnim komunikacijama. I njih je Agić i koristio u ovom takmičenju.

“Prvi je put ARRL dopustio učešće s digitalnim komunikacijama. Takmičenje je bilo u januaru, bio je to prvi vikend u ovom mjesecu. Sjećam se kako je bilo hladno, takmičenje je trajalo 24 sata. Bilo je nekoliko kolega radioamatera iz BiH koji su, također, učestvovali, a sveukupno nas je bilo oko 4.000 iz cijelog svijeta. Uspio sam osvojiti 1. mjesto za Bosnu i Hercegovinu te na neki način postaviti i rekord”, kaže Agić, nastavljajući kako svaka ostvarena veza nosi sa sobom bodove.

Ako ostvarite vezu unutar svoje države, dobijate jedan bod, za državu u susjedstvu dva boda, ako je država unutar Evrope tri, a ako je na drugom kontinentu četiri boda.

Agić ističe važnost osvojene nagrade, ali, kako kaže, ima nešto što se ne može izmjeriti.

“Naravno da je ovo satisfakcija za svakog radioamatera, ali lično za mene, ovo je nešto posebno, jer želim svoj uspjeh predočiti djeci te im tako postaviti cilj. Ako to uspijemo, onda je dobitak vrijedan svrhe, a ako neko od njih uspije napraviti takav ili još bolji rezultat, srce će mi biti ispunjeno”, s radošću ističe Agić.

Medina Alić, članica Radiokluba “Pousorje”, za ovaj klub je saznala još u osnovnoj školi, a dijelom je njega od samog početka.

“Ovdje sam od 2017. godine. Od Dženisa Bekrića, nastavnika tehničkog odgoja, čula sam da postoji sekcija o radioamaterizmu. I zanimalo me o čemu se, ustvari, tu radi, tako da sam sada redovna članica”, govori Medina Alić, dodajući kako se svake sedmice sastaju, druže, ali i uvijek nauče nešto novo.

Pohađa Elektrotehničku školu u Tešnju, smjer računarstvo, tako da joj ono što nauči u ovom klubu znači mnogo i u obavljanju školskih zadataka. Svako joj je takmičenje posebno. Neko sa sobom nosi više druženja, neko više umora. Nekada osvoji prvo, nekada drugo ili treće mjesto, ali najvažnije je otići, upoznati nove ljude i sklopiti prijateljstva.

“Kada sam ušla u svijet radioamaterstva, naučili su nas da su na prvom mjestu porodica i škola, na drugom radioamaterstvo, a potom sve drugo”, ističe Medina Agić u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

Radioklub “Pousorje” broji 50-ak članova, no taj broj raste.

“Uvijek se vraćamo kursevima koje držimo po osnovnim školama u dvjema općinama, Tešanj i Doboj-Jug, u mjestima Tešanjka, Jelah, Matuzići, Tešanj i Šije. Dakle, oni koji žele, imaju priliku naučiti šta je to radioamaterstvo, kao i ući u ovaj svijet”, pojašnjava Almir Agić, dodajući kako svako onaj koji želi pomoći drugome, ustvari se može pronaći u radioamaterstvu. Poplave koje su zadesile dijelove općine Tešanj su upravo to pokazale. Radioamateri Radiokluba “Pousorje” su komunicirajući s radioamaterima iz drugih gradova, saznali da nepogoda dolazi.

Agić na kraju zaključuje kako imaju jedan plan za 10. decembar koji se obilježava kao Dan grada Tešnja.

“Ove godine radimo kurs u saradnji s Općinom Tešanj, odnosno edukaciju radioamatera za ARG takmičenje. Također, radit ćemo specijalni znak u decembru, povodom 10. decembra, Dana grada Tešnja, te ćemo se u vezi s tim oglasiti u periodu od 9. do 29. decembra. Širom planete Zemlje ćemo komunicirati s drugim radioamaterima te ih tako informisati, ne samo o rođendanu grada Tešnja nego i o samom Tešnju”, kaže Agić.

Andalou agencija

Povezane vijesti

Najnovije vijesti