14.4 C
Tešanj
Nedjelja, 19 Maja, 2024

Almir Merdić: Kako sam postao Asim S., glavni organizator napada na Vučića

Otkako su mediji objavili da sam glavni organizator napada na srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, život mi se pretvorio u pakao. Stalno dobivam prijetnje. Vidim i po Facebooku se organiziraju neki koji se raspituju o meni.

Iskreno, zbog svega malo mi se i zdravlje pogoršalo. Nije jednostavno. Ne znam kako će se sve ovo završiti – kaže u ekskluzivnoj ispovijesti za novinsku agenciju Patria 40-godišnji poljoprivrednik iz Tešnja Almir Merdić.

Srbijanske obavještajne službe proglasile su ga glavnim organizatorom napada na Vučića 11. jula tokom obilježavanja 20. godišnjice od genocida u Potočarima, kada je grupa huligana krenula prema koloni u kojoj se nalazio i srbijanski premijer .
Zbog te informacije, o kojoj Merdić nije, kaže, mogao ni sanjati, život njegove porodice i njega sada je ugrožen. Jedino se nada da će nevinost dokazati vrlo brzo, i da neće zapasti u veće probleme.

Merdić se očito našao u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu tokom dženaze u Potočarima, kada je napadnut i premijer Vučić. Objašnjava da se zadesio svega nekoliko metara od incidenta, podigao je ruku kako bi sačuvao fotoaparat koji je imao sa sobom, a onda su mediji, pozivajući se na srbijanske obavještajne službe objavili Merdićevu fotografiju ispod koje je stajalo objašnjenje da je Merdić glavni organizator napada na srbijanskog premijera, da je visoki funkcioner Stranke demokratske akcije (SDA), saradnik Bakira Izetbegovića, a ustvrdili su da je zbog incidenta u Srebrenici okupio grupu kriminalaca koja je bliska ratnom komandantu u Srebrenici Naseru Oriću.

Pogriješili su mu jedino ime spod slike. Umjesto Almir Merdić, naveli su da se zove izvjesni Asim. S.

Ništa od toga, kaže Merdić, nije tačno. Nije čak, tvrdi, dobro ni vidio šta se desilo tokom incidenta u Potočarima, pa nije siguran koliko može biti i kompetentan svjedok cijeli

– Kada sam jutros otvorio novine, ostao sam šokiran – objašnjava Merdić na NAP ponovo napominjući da ga je novonastala situacija uznemirila. Od ponedjeljka ujutro osjeća nervozu, napetos i mučninu. Otkako je obolio od PTSP-a izbjegava stres, ali se od jutros teško kontroliše.

– Ja jesam patriota. Čim sam napunio 18 godina 1993. godine priključio sam se Armiji RBiH. Ali, tu ne vidim ništa loše, naprotiv, ponosan sam jer sam branio moju zemlju i moj narod. Nisam činio zločine, borio sam se pošteno za svoju zemlju. Što se tiče Vučića, napada, organiziranja incidenta, o tome nisam razmišljao ni u najdubljim snovima – kaže Merdić, dodajući da u Srebrenicu ide svake godine kako bi odao počast žrtvama genocida. Jer to oni zasužuju. A to će činiti i dalje.

O napadu na Vučića nema neko posebno mišljenje. Zna jedino da se on lično ne bi spuštao na tako niske grane pa da premijera jedne zemlje napada na dženazi sunarodnjaka.

Merdić se nada da će BiH sada poduzeti potrebne mjere kako se ne bi našao na kojekavim crnim srbijanskim listama, zbog kojih bi ga srbijanske vlasti proganjale, kao što proganjaju neke druge bivše pripadnike Armije RBiH.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti